Glavnom tužiocu Tužilaštva BiH

Goradani Tadić upućene prijetnje

  • 01.06.2020. 19:23

Glavnom tužiocu Tužilaštva BiH, Gordani Tadić upućene su prijetnje. Stigle su nedugo nakon što je Sud BiH federalnog premijera Fadila Novalića, jednog od osumnjičenih u aferi "Respirator" pustio na slobodu i tako odbio prijedlog Tužilaštva da mu se odredi jednomjesečni pritvor.

Potvrdio je to danas ministar brzbjednosti Fahrudin Radončić. Od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH tražio je da se podigne nivo zaštite Tadićevoj. Radončić osuđuje prijetnje, ali i jučerašnje saopštenje SDA u kojem je proces protiv Novalića nazvan političkim targetiranjem. Kriminal, kaže ministar bezbjednosti, mora da bude procesuiran i politika sa tim nema veze. Prijetnje Tadićevoj su, poručuje, nedopustive.

"Ako mi imamo danas sitauciju da se prijeti prodici glavne tužiteljice, onda ovo postaje zemlja koja  ne dozvoljava da se oni koji su se godinama educirali da budu dobe sudije, da budu dobri tužitelji, da budu dobri policajci. Ako njima ne dozvoljavamo rad, pa šta mi očekujemo od ovog  društva. Ono što sigurno možemo reći, njena sigurnost ne smije biti ugrožena. Poziv političara na linč bilo koje pravosudne osobe je nešto što ja potpuno odbacujem", rekao je Fahrudin Radončić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH. 

Iako se to ne dešava često, oglasili su se danas i u Obavještajno bezbjednosnoj agenciji, ali i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela. Tadićevoj je, tvrde podignut nivo zaštite, nakon što su njoj i njenoj porodici, upućene prijetnje na društvenim mrežama.

"Prijetnje upućene Tadićevoj i njenoj porodici putem društvenih mreža analiziraju nadležne policijske agencije i Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH. Podignute mjere i radnje ostaće na snazi do daljeg", saopštili su iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. 

Pritisci SDA na pravosudni sistem u aferi "Respiratori" opasni su i potpuno neprimjereni, upozorava prvi čovjek VSTS, Milan Tegeltija. Političke predstavnike te stranke poziva da prestanu sa atacima na Tužilaštvo BiH. Tegeltija kaže da su glavni i postupajući tužilac u krivičnom predmetu protiv Novalića, Solaka i Hadžića izloženi dosad nezabilježenom političkom pritisku i omalovažavanju, a radeći svoj posao, prozvani su i državnim neprijateljima.

"Bez namjere da prejudiciram  bilo čiju krivicu poštujući u cijelosti pretpostavku nevinosti, bilo koga pa tako i premijera Fedracije, ja moram da kažem da su ovakvi flagrantni pritisci, targetiranje, stavlajnej mete na leđa glavnoj tužiteljici i psotupajućim tužiocima sve u cilju očigledno opstrukcije istrage ili ishodovanja odgvoarajuće sudske odluke. U stvari, radi se na opstrukciji istrage političkim pritiscima", istakao je Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a. 

Pritisak SDA je nedopustiv, posebno zbog činjenice da je Fadil Novalić, osumnjičeni u aferi "Respiratori", član i visoko pozicionirani funkcioner te stranke. Oni koji vrše pritisak na pravosuđe treba da budu pozvani u Tužilaštvo i odgovaraju za svoje postupke, kaže Darko Kremenović, predsjednik Advokatskog zbora Banja Luka. 

"Iz tih izjava iz tog pritiska može proizaći krivična odgovornost tih lica koju su vršila taj nedozvoljeni pritisak. Vi ste imali već juče priliku da vidite da predsjednik te partije. Da je sud u proteklih 20 godina na čelu sa Meddžidom Kreso, kažnjavao smao Srbe, i to je bilo jedno iživlajvanje nad srpskim borcima i ponižavanje srpskih žrtava. Kada je došlo vrijeme da odgvaraju kadrovi iz SDA, SDA je kao takva skočila i vrši neviđeni pritisak na Tužilaštvo i Sud BiH", naglasio je Darko Kremenović, predsjednik Advokatskog zbora Banja Luka. 

Osuđujem svaku prijetnju i pritisak na nosioce pravosudnih funkcija, a i sam sam bio izložen prijetnjama u par navrata. Pozivam sve nadležne da što prije otkriju i procesuiraju počinioce tih gnusnih krivičnih djela, poručuje Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH. Debevec kaže da su nosioci pravosudnih funkcija u BiH često izloženi različitim pritiscima i prijetnjama. 

Тагови:
  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.