Ministar za građevinarstvo, prostorno uređenje i ekologiju RS

Golić: Tražimo da i naši eksperti učestvuju u istražnim radnjama na Trgovskoj gori

  • 18.04.2021. 18:55

BiH nema adekvatne informacije na osnovu kojih bi se ravnopravno, u istom ritmu kao i Hrvatska, bavila naučnim i stručnim istraživačkim poslovima na planiranom odlagalištu radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovske gore. Na to ukazuju iz Koordinacionog ekspertskog i pravnog tima kao i Ministarstva za građevinarstvo, prostorno uređenje i ekologiju Republike Srpske. Hrvatska strana je izabrala firmu koja će sprovoditi sve procedure počev od izdavanja određenih dozvola, izrade studije uticaja na životnu sredinu, izvođenje istražnih radnji.

"Mi smo tražili putem ekspertskog i pravnog tima da se omogući našim ekspertima da učestvuju paralelno u istražnim radnjama koje bi eventualno provodile vlasti Hrvatske. U tom smsilu mi smo se nekoliko puta obraćali Ministarstvu spoljnih poslova BiH da sa ministrom spoljnih poslova RH omogući našim ekspertima ulazak na taj lokalitet koji je po njima predviđen za odlagalište nuklearnog otpada", izjavila je Srebrenka Golić, ministar za građevinarstvo, prostorno uređenje i ekologiju Republike Srpske.

Savjet ministara je usvojio izvještaj o radu Koordinacionog ekspertskog i pravnog tima koji se bavi pitanjem odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora.

Na prethodnoj sjednici Savjeta ministara je donio odluku kojom od Ministarstva inostranih poslova BiH traži da se aktivno uključe kroz diplomatsko-konzularnu mrežu, kako bi predstavnici pravnog i ekspertskog tima dobili potpune podatke.

"Nije korektno da dosta eksperata radi, nije korektno svi entitetski anpori koji su na visokom nivou, svi napori lokalnih zajednica, 14 opštian RS i Federacije, a da Ministarstvo inostranih poslova jednostavno u nekom zapećku", rekao je Staša Košarac, ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose.

U zapećku i bez odgvora su ostala i naša pitanja upućena Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Savjet ministara je tražio i da se uključi i Direkcija za EU integracije jer je potrebno da Brisel zna kakav je stav institucija u BiH kada je u pitanju odlagalište na lokaciji Čerkezovac.

 

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм