Federalna uprava za inspekcijske poslove

"Golf klub" kažnjen sa 6.500 KM

  • 05.05.2020. 17:33

Federalna uprava za inspekcijske poslove kaznila je sarajevski "Golf klub" sa 6.500 KM zbog održane zabave sa najmanje 19 lica iako je rad ovih subjekata zabranjen odlukom nadležnih organa zbog prevencije širenja virusa korona.

Nakon saznanja o održavanju zabave u ugostiteljskom objektu "Golf klub" u Sarajevu, dežurni tim Federalnog tržišnog inspektorata izvršio je inspekcijski nadzor i utvrđen je prekršaj iz Zakona o fiskalnim sistemima za koji je propisana novčana kazna od 3.500 KM, saopšteno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

U saopštenju se navodi da je Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo izvršila inspekcijski nadzor nad poštivanjem mjera i preporuka Federalnog štaba civilne zaštite, te Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojim su za kršenje preporuka zaprijećene novčane kazne u iznosu od 3.000 KM.

Policija Kantona Sarajevo prekinula je sinoć privatnu zabavu u restoranu "Golf klub" u Sarajevu i vlasniku objekta, kao i okupljenim licima, izdala prekršajne naloge u skladu sa zakonom.

Federalni mediji javili su da je zabava organizovana povodom proslave rođendana ljekara Јusufa Šabanovića, dosadašnjeg direktora Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Prema navodima medija, na zabavi su bili i estradni umjetnici Halid Bešlić, Hari Mata Hari, Šerif Konjević, Semir Cerić, Slađana Mandić, kao i biznismen Zijad Blekić i dekan Veterinarskog fakulteta Nihad Fejzić, te ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Pjevačica Slađana Mandić je na svom "Instagram" profilu postavila nekoliko video-objava na kojima se vidi kako se okupljeni zabavljaju uz muziku, hranu i piće, bez obaveznih mjera zaštite od virusa korona.