Bosansko Grahovo

Gligić: Hitno objaviti rezultate uzorkovanja otpada

10:21, 09.07.2020.
Izvor: Srna
Načelnik opštine Bosansko Grahovo Milorad Gligić zatražio je da što prije budu objavljeni rezultati uzorkovanja otpada koji je iz Italije dovezen na područje te lokalne zajednice.

"Dovoljno vremena bilo je da se izvrše sve analize otpada i da se utvrdi da li on sadrži opasne supstance. Zahtijevam da se hitno objelodane rezultati uzorkovanja otpada", naglasio je Gligić.

Gligić je rekao Srni da tekstilni otpad iz Italije još nije uklonjen iz Bosanskog Grahova.

"Određena količina otpada se i dalje nalazi u krugu nekadašnje firme `Borac`, kao i na deponiji u Koritima", rekao je Gligić.

On je upitao kako je otpad za reciklažu mogao da završi na deponiji u Koritima, nadomak Bosanskog Grahova.

Gligić je pozvao sve nadležne institucije da se uključe u rješavanje ovog problema, kao i da se utvrdi ko stoji iza ovog problema koji je uznemirio stanovništvo Bosanskog Grahova.

Prema njegovim riječima, građani Bosanskog Grahova svakodnevno u 12.00 časova mirnim okupljanjem traže istinu.

Federalno Ministarstvo ekologije i turizma poništilo je u utorak, 7. jula, dozvolu za uvoz neopasnog otpada firmi "Krom reciklaža" iz Drvara i naredilo njegovo vraćanje u Italiju.

Ministarstvo je zatražilo od Tužilaštva Livanjskog kantona da ispita okolnosti registracije kompanije "Krom reciklaža", koja je uvezla određene količine otpada u BiH i skladištila ga na području Drvara i Bosanskog Grahova.