Najavljuju se protest i blokade ulica

Gdje će se graditi novi prihvatni centar za migrante?

  • 27.04.2019. 19:07

Ukoliko se migranti izmjeste na srpsko zemljište u Unsko-sanskom kantonu, spremni smo na sve, poručuju iz Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH. Organizovaćemo proteste, blokiraćemo ulice, učinićemo sve da Srbi ne budu ponovo protjerani sa svojih ognjišta, kaže Đorđe Radanović.

Početkom maja biće poznata lokacija na kojoj će biti formiran novi prihvatni centar za migrante, dogovoreno je to prije nekoliko dana na sastanku ministra bezbjednosti u Savjetu ministara  BiH u tehničkom mandatu, Dragana Mektića sa predstavnicima vlasti Unsko-sanskog kantona. Tada je rečeno da će novi centar biti van naseljenih područja, u blizini granice sa Hrvatskom.

U Odboru za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH kažu da to mogu biti samo srpska sela. Ranije je bilo pokušaja da se migranti iz Bihaća i Velike Kladuše izmjeste u Medeno Polje. Tada su se na noge digli Srbi iz Bosankog Petrovca.

“Prošlogodišnji pokušaj da se nasele migranti u Medeno polje, da se nasele u Lipu je izazvao takav problem. Da smo mi jedva uspjeli da zaustavimo srpske zajednice u Bosanskom Petrovcu, u srpskim selima oko Petrovca, u srpskim selima oko Sanskog mosta u selima oko Bosanske Krupe. Jedva smo zaustavili ljude da se ne sele kolektivno. Dakle došlo bi do kolektivnog iseljavanja Srba”, kaže predsjednik Odbora za zaštitu Srba, Đorđe Radanović.

Pravoslavni vjernici u Bihaćko-petrovačkoj eparhiji, plašeći se dugoročnih posljedica, etničkog inženjeringa i porasta islamskog fundametalizma, opravdano se pitaju da li će migrantska kriza izmijeniti etničko-konfesionalnu sliku u ovom dijelu BiH, poručio je to episkop bihaćko-petrovački Sergije za "Glas Srpske".

“Ako je ovo pitanje samo humanitarne prirode, zašto ga onda same ne riješe zemlje koje su daleko bogatije i koje imaju daleko veći međunarodni politički uticaj”, kaže episkop bihaćko- petrovački Sergije.

Prihvatni centri "Bira" i "Miral" više nemaju mjesta za migrante koji svakodnevno pristižu u Bihać i Veliku Kladušu. Talgo vozom svaki dan stiže između 100 i 150 migranta, a u prvih 20 dana ovog mjeseca u Bihać ih je stiglo oko 3.000.  Potrudićemo se da Srbe u Federaciji zaštitimo na drugi način, kaže poslanik u Parlamentu BiH, Nenad Stevandić.

“Pa odugovlačenje našeg nastupa u Savjetu ministara i naših predstavnika iz Republike Srpske koji imaju legitimitet u svom narodu govori dovoljno da bi se i takve stvari mogle dešavati. Mi ćemo se truditi da ih na nekih drugi način zaštitimo. U svakom slučaju mislimo da oni koji su loše koncipiranili učešće u Bosne i Hercegovine u migrantskoj krizi su i dalje na vlasti. I da je sva odgovornost na njima.  i u toj krizi, su i dalje na vlasti. A to je prevashodno na ministarstvu bezbjednosti”, kaže Stevandić.

Dragan Mektić nije odgovarao na naše pozive. Migranti svakodnevno pokušavaju da se domognu granice sa Hrvatskom. Na graničnom prelazu Užljebić kod Bihaća juče je iz Hrvatske u BiH vraćena jedna grupa migranta.

Тагови: