Stručnjak za borbu protiv terorizma

Galijašević: Džaferović potpisao državljanstvo osnivaču "Islamske države"

  • 16.09.2019. 10:05

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević je rekao da je jedan od dvojice današnjih lidera SDA Šefik Džaferović 30. aprila 1994. godine potpisao papire kojima osnivač "Islamske države" šeik Kalid Muhamed Al Zarkavi i "mozak" terorističkog napada 11. septembra u Americi, dobija putna dokumenta BiH.

Galijašević je rekao za Večernje novosti da su operativci Al kaide usred BiH, nedaleko od Maglaja, spremali teroristički napad koji je za posljedicu imao 11. septembar u SAD.

On je rekao da su Osama bin Laden, Al Zarkavi i Mohamed Ata samo neki od terorista uz čija imena je na Interpolovim potjernicama stajalo da su bili državljani BiH od 1994. godine, a da su im dokumenta davali isti ljudi koji su minulog vikenda u Sarajevu promovisali ciljeve SDA, zamaskirane izgradnjom "cjelovite Bosne".

Galijašević je naveo da je šeik Al Zarkavi bio prijavljen na adresi sarajevske opštine Stari grad, Ulica Abdesthana 4, a da je 29. novembra njegovo prebivalište registrovano u Zenici, u Ulici Armije BiH 13.

Prema njegovim riječima, Bin Laden je bio zaveden kao stanovnik u sarajevskoj opštini Centar 1996. godine pod brojem 10.907, prijavljena adresa stanovanja bila je Malta 1, a pasoš mu je izdao jedan od ključnih islamističkih zvaničnika BiH Husein Živalj.

Galijašević je naveo da su Bin Laden i njegovi najviši oficiri u BiH imali sigurnu kuću do 2001. godine.

On je dodao da je Mohamed Ata, prvi operativac grupe od 19 osoba koja je napala Njujork, akciju planirao u vehabijskoj zajednici u selu Bakotić, osam kilometara od Maglaja.

Priča Bakira Izetbegovića na kongresu SDA o nepravednim suđenjima bivšim komandantima takozvane Armije BiH, a posebno Sakibu Mahmuljinu pod čijom komandom su ratovali mudžahedini, jeste, kaže Galijašević, "zavjesa" koja treba da sakrije ratnu prošlost Džaferovića.

Galijašević podsjeća da je Džaferović 1994. i 1995. godine bio načelnik Službe javne bezbjednosti u Zenici, kada su u ovom gradu medžahedini imali kampove, te da je znao za sve zločine nad Srbima.

Galijašević kaže da je u posjedu tadašnjih telefonskih brojeva Bin Ladena, Abu Hamze, Al Zarkavija, terorista koji su komandovali odredom "El mudžahedin", a većina ih je registrovana u Engleskoj.

"Džaferović nije ništa preduzima kada su na teritoriji Zenice mudžahedini klali zarobljene Srbe tokom 1994. i 1995. godine", kaže Galijašević.

On je podsjetio da su i Al kaidini piloti Navas al Hazmi Halid i Almi Har Tikh, koji su napali Njujork, imali saudijsko i državljanstvo BiH, dok je terorista koji je kao svjedok saradnik otkrio kako je izveden taj napad 11. septembra, "po papirima bio Bosanac".

Galijašević je napomenuo da je ubica Arid Uka koji je ubio dva američka vojnika na aerodromu u Frankfurtu bio takođe "sveti ratnik u BiH", da je Halid Masud koji je prije dvije godine gazio automobilom ljude ispred Vestminsterske palate u Londonu bio u "El mudžahedinu", a osumnjičeni za teroristički napad u metrou u istom gradu krili su se u najvećoj džamiji u Sarajevu.

On je dodao da je u Ambasadi BiH u Beču izdat pasoš komandantu odreda "El mudžahedin" Halidu bin Abdulahu, koji je dobio "žutu propusnicu" sa slobodnim pristupom objektima UN i koji je nastupao pod imenom Safet Abid Ćatović.