Bliža Palestini nego Evropi

Galijašević: BiH nije bezbjedna zemlja!

  • 25.02.2019. 16:42

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević ocijenio je danas da BiH nije bezbjedna zemlja, ali da je Republika Srpska za sada pokazala veliku sposobnost i vitalnost da se nosi sa problemima koji se odnose na bezbjednost i odbranu svoje pozicije.

"Dejtonski mirovni sporazum predstavlja odbranu Republike Srpske i demokratije u BiH", rekao je Galijašević novinarima prije početka foruma u Banjaluci o temi "Bezbjednosne implikacije političke i institucionalne (zlo)upotrebe deklaracija, rezolucija, memoranduma, referenduma". 

Galijašević je istakao da BiH nije bezbjedna zemlja zahvaljujući islamističkim konceptima na prostoru kojim suvereno upravlja SDA koja sprovodi u djelo političko nasljeđe Alije Izetbegovića u vidu "Islamske deklaracije". 

"Zahvaljujući njima BiH nije bezbjedna zemlja i bliže je Palestini nego Evropi. Bošnjačka politika pravi palestinizaciju na prostoru koji suvereno kontroliše SDA", istakao je Galijašević. 

Prema njegovim riječima, u BiH prave novu Palestinu u Evropi od ostataka odreda "El mudžahedin", lokalnih mislimanskih vojski i milicija, aktivne islamske omladine, avganistanskih veterana, povratnika iz američkog zatvora Gvantanamo i najnovijeg migrantskog talasa. 

Kada je riječ o velikom broju migranata u BiH, Galijašević je istakao da nije riječ ni o kakvim migrantima, već o poraženim sljedbenicima "Islamske države" i Al kaide. 

"Migrant je lice koje legalno ulazi u zemlju, pribavlja legitimnu dokumentaciju i daje je na uvid, a ne kradom i bez adekvatne dokumentacije matičnih zemalja. Svako ovo lice koje je pogrešno imenovano migrantom je bezbjednosni problem Republike Srpske", zaključio je Galijašević. 

Predsjednik Udruženja službi bezbjednosti Republike Srpske Neđo Vlaški rekao je novinarima da Udruženje organizovanjem javnih foruma bezbjednosti nastoji ukazati na značaj očuvanja mira, dugotrajne unutrašnje bezbjednosti i stabilnosti Republike Srpske i BiH. 

On je rekao da će učesnici foruma u raspravi ukazati na značaj postizanja unutrašnjeg dogovora o budućnosti BiH kako se ne bi ponovila istorija u kojoj su ovaj vjerski podijeljen prostor, zbog suprotstavljenih geopolitičkih interesa velikih sila, koristile strane obavještajne službe za izazivanje unutrašnje krize, nacionalnih i vjerskih tenzija, mržnje i sukoba. 

Forumu prisustvuju predstavnici veterana službi bezbjednosti Republike Srpske, Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Boračke organizacije Republike Srpske i akademske zajednice.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм