FUCZ preuzela respiratore: Poručeno da se novinari "petljaju" gdje ne treba

  • 30.04.2020. 18:40

Respiratori koji su plaćeni deset i po miliona maraka danas su preuzeti sa sarajevskog aerodroma. To što će tek nakon plaćanja struka dati ocjenu kvaliteta i ispravnosti, Federalnoj upravi civilne zaštite nije sporno, kao ni to što je na kutijama u kojima su respiratori adresa crkve iz Irske. Ali izgleda jeste interes javnosti i novinara. 

"Ja najviše osuđujem novinare koji su počeli da rade poslove institucija koje su nadležne za svoje poslove. Mi smo juče pozvali institucije koje bi trebalo da izvrše kompletnu analizu zakonitosti nabavka opreme", kaže Sanita Alagić, pomoćnik direktora Uprave civilne zaštite FBiH.

Oni koji ovo osuđuju ni sami ne znaju šta osuđuju, kaže Alagićeva. Novinari su na aerodromu tražili da vide respiratore, ali to nije bilo moguće zbog, kako je Alagić objasnila, aerodromskih procedura. Proceduru je pokrenula Komisija za bezbjednost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije. Pokrenuće istragu o radu Federalne uprave civilne zaštite u periodu od 16. marta. Mediji prenose da firma koja će izvršiti provjeru respiratora nije učestvovala u nabavci niti su konsultovani. Više informacija danas nemaju ni u Institutu za javno zdravlje. 

"Ja u ovom trenutku mogu reći ono što je jučer rekao direktor Pehar da je zavod radio samo pripremu podataka i komunikaciju sa zdravstvenim ustanovama na terenu o potrebama za respiratorima", kaže Sanjin Musa, šef SLužbe za epidemiologiju zavoda za Javno zdravstvo FBiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara danas poručuje da jce proces nabavki komplikovan u ovovom vremenu ali da niko nema pravo da to zloupotrebljava. 

"Da li smo taj posao dali jednoj ili drugoj firmi, to je manje važno, važno je da se nabavi na vrijeme i po fer tržišnim cijenama. Iz medija, koliko sam vidio, čini mi se da nije sve bilo tako", kaže Tegeltija.

Kompanija "Srebrena malina" iz Srebrenice uplatila je više od milion maraka poreza na jedinstveni račun Uprave za indirektno oporezivanje BiH. To znači da uvoznik, firma čija je osnovna djelatnost prerada i konzerviranje voća i povrća, može preuzeti robu i uvesti je u carinsko područje BiH. Ukupno 100 respiratora, od kojih je 80 stiglo prošle subote avionom iz Pekinga, plaćeno je 10 i po miliona KM. Ugovor je potpisan trećeg aprila, a kompanija "Srebrena malina" tek prije tri dana dobila je dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva da može uvesti medicinsku opremu.

Тагови: