Bakir Izetbegović

Formiranje vlasti na nivou BiH u sljedeća dva mjeseca

14:49, 30.04.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu da će u naredna dva mjeseca biti formirani Savjet ministara i Vlada Federacije BiH (FBiH).

"Mislim da ćemo neke kompromise postići u maju i da će biti formiran Savjet ministara i federalna Vlada i da ćemo u naredna dva mjeseca kompletirati tu strukturu", rekao je Izetbegović novinarima. 

On je naveo da treba naći način da se aktivira Akcioni plan za članstvo u NATO i da smatra da je rješenje blizu. 

"Naći ćemo neki kompromis i krenuti u stabilizaciju prilika i odnosa u BiH", istakao je on. 

Izetbegović, koji je u Sarajevu prisustvovao prijemu povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa koji je organizovao Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, poručio je da su osnova života mir, međusobno poštovanje i suživot. 

Svim pravoslavcima u BiH i širom svijeta, Izetbegović je čestitao veliki praznik vaskrsnuća Hristovog, obnove života, sa željom da se i u BiH obnove dobri odnosi i da život postane onakav kakav zaslužuju narodi u BiH. 

"Mir, stabilnost, prosperitet, to je ono što želim pravoslavcima u BiH i svim njihovim komšijama", poručio je Izetbegović. 

Govoreći o povratku imovine svim konfesijama u BiH, Izetbegović tvrdi da taj proces nije "zakočio" u Sarajevu i Federaciji BiH, već na nivou BiH. 

Izetbegović je podsjetio da je SDA bila predlagač da se svim vjerskim zajednicama vrati imovina. 

"Volio bih da ovakve poruke čuju i predstavnici drugih političkih stranaka i to treba uraditi što prije", naglasio je on.