Dževad Galijašević

Formiranje savjeta ministara se blokira zbog povratka džihadista

  • 25.08.2019. 15:57

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević smatra da je stvarni razlog zbog kojeg hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović ne žele da bude formiran novi Savjet ministara taj da se džihadistima iz Sirije i Iraka omogući bezbjedan povratak u BiH.

"Komšić i Džaferović stvaraju priču da je razlog zbog koga neće da formiraju Savjet ministara taj što se srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i srpski narod protive NATO-u, međutim stvarni razlog leži u informacijama koje svakodnevno dobijamo, a to je da se džihadistima iz Sirije i Iraka omogući bezbjedan povratak u BiH", rekao je Galijašević. 

On kaže da je cilj da džihadisti povratnici ne budu procesuirani, da dođu u velikom broju i da budu skriveni u takozvanom lažnom migrantskom talasu koji je u stvari talas džihadista na Balkan i BiH. 

"U suštini oni dovode sebi nove vojnike džihadizma. Ti vojnici koji pripadaju `Islamskoj državi` i Al kaidi dolaze ovdje da destabilizuju region i Evropu", rekao je Galijašević i ocijenio da je to širi udar i prijetnja evropskom miru i regionalnoj stabilnosti. 

Povodom pisanja beogradskog lista "Kurir" da džihadisti porijeklom sa Balkana, koji su se borili na strani "Islamske države" u Siriji i Iraku, planiraju grupisanje na određenim lokacijama širom BiH i Albanije, što će im omogućiti da se ujedine i djeluju protiv susjednih hrišćanskih država, Galijašević kaže da se ove informacije prikrivaju, a pravosuđe sprečava da ih procesuira. 

Galijašević navodi da je od 300 džihadista procesuirano tek četrdesetak, dok je samo 11 pravosnažno osuđeno i to simboličnim kaznama koje su mogu otplaćivati novcem. 

"Kada se sve to uzme u obzir i kada se vidi da vlast u Federaciji BiH nije formirana, iako tamo nije problem NATO, te da se vlast u Mostaru ne bira 20 godina, šta je onda stvarni problem muslimanskih lidera Šefika Džaferovića i Željka Komšića", pita Galijašević. 

On je rekao da je Džaferović član "radikalne političke stranke - Stranke demokratske akcije, te da je svojevremeno mirno posmatrao zločine u Zenici i na Ozrenu kao načelnik Centra službi bezbjednosti". 

"S druge strane, Komšić vodi nacističku politiku sa idejom nacije i države. Taj patriotizam za koji se zalaže Komšić i o kome govori je patriotizam koji može funkcionisati samo na frtalj BiH, odnosno na njenoj jednoj četvrtini. On je okupio oko sebe, između ostalih, radikalne Dženana Đonlagića i Sifeta Podžića", rekao je Galijašević. 

On dodaje da bi Podžić navodno u novom Savjetu ministara trebalo da bude ministar odbrane, dok je tokom rata u BiH, zajedno sa još deset oficira, prošao pakistanske kampove, u kojima su obučavali Osamu Bin Ladena, Abu Bakra el Bagdadija. 

Galijašević ocjenjuje da Džaferović i Komšić žele da ocrne Republiku Srpsku i da stvore odijum o Srpskoj i Dodiku u SAD i Velikoj Britaniji, koji NATO smatraju svojim čedom i najvažnijim faktorom vojnog i geopolitičkog djelovanja zapadnog svijeta. 

On kaže da se Džaferović i Komšić ponašaju kao predstavnici Bošnjaka, s tim da hrvatski član Predsjedništva BiH kod Bošnjaka "podstiče mržnju prema institucijama sistema i vlastitoj zemlji". 

"Komšić i Džaferović su antidržavnom politikom stvorili snažnu propagandu protiv Republike Srpske, stalno potencirajući da su NATO i nesprovođenje zakona razlog što se ne formira Savjet ministara, dok u Sarajevu ne provode ni jedan zakon, niti jednu od 60 odluka Ustavnog suda i desetak odluka Suda u Strazburu", rekao je Galijašević. 

On smatra da je BiH svakako nestabilna i da je ne treba dodatno destabilizovati sa ovakvim politikama Komšića i Džaferovića.