Denis Zvizdić

Formiranje Savjeta ministara do preuzimanja funkcije u PD PS BiH

  • 06.07.2019. 15:50

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić očekuje da će do njegovog preuzimanja funkcije predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH biti formiran Savjet ministara.

Zvizdić kaže da aktuelni saziv Savjeta ministara i on lično čekaju da Predsjedništvo BiH imenuje novog mandatara za novi saziv Savjeta ministara. 

"Čim bude imenovan novi mandatar ja ću ga sa velikim nestrpljenjem dočekati i očekujem da odmah poslije toga bude formiran novi saziv Savjeta ministara", rekao je Zvizdić na konferenciji za novinare. 

Upitan da li ima problema da istovremeno sjedi na dvije stolice i kojoj će se od te dvije funkcije više posvetiti - predsjedavajući Savjeta ministara ili Predstavničkog doma, Zvizdić je odgovorio kontrapitanjem zašto ne radi parlament BiH. 

"U Sekretarijatu čeka 26 ili 27 zakona i 16 finansijskih sporazuma, čija je vrijednost veća od 550 miliona evra. Da parlament funkcioniše svi bi procesi bili brži nego što su sada", smatra Zvizdić. 

On tvrdi da pitanje formiranja novog Savjeta ministara nema veze sa kandidatskim statusom BiH i da ne usporava ili otežava bilo koji segment evropskih integracija BiH. 

"EU ima u aktuelnom sazivu Savjeta ministara kredibilnog partnera dok ne bude formiran novi saziv. Sa kandidatim statusom BiH veze ima opšta politička atmosfera u BiH koja je opterećena tenzijama i neproduktivnim političkim rasporavama", istakao je Zvizdić. 

Govoreći o broju zaposlenih u institucijama BiH u posljednjih osam mjeseci, odnosno od izbora, Zvizdić je naveo podatke Agencije za državnu službu BiH da je od novembra prošle do juna ove godine zaposleno 127 lica, a dužnosti razrješeno 56.

Тагови: