Lars-Gunar Vigemark

Formiranje Savjeta ministara bitno i za EU i za BiH

  • 25.02.2019. 14:44

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark izrazio je nadu da će što prije biti formirana vlast na nivou BiH, jer je Savjet ministra bitan za EU, kao njen glavni sagovornik.

"To je za nas važno, a još je važnije za BiH", rekao je Vigemark novinarima u Sarajevu. 

Vigemark je ocijenio da je sjajna činjenica da je BiH konačno predala 654 odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, ali da to što su ona dostavljena ne znači da će BiH, po automatizmu, dobiti kandidatski status. 

"Nema automatizma između dostavljanja odgovora na Upitnik Evropske komisije i kandidatskog statusa, odnosno, samo po sebi, jedno ne znači drugo", naglasio je Vigemark. 

Prema njegovim riječima, Evropska komisija bi trebalo da da svoje mišljenje na dostavljene odgovore do ljeta. 

"Komisija, u daljoj proceduri, mišljenje predstavlja u Savjetu Evrpe, zatim zemljama članicama Unije. Za pozitivnu odluku BiH mora imati jednoglasnu odluku svih zemalja članica", naveo je Vigemark. 

Govoreći o uvođenju dodatnih opterećenja u BiH, Vigemark je rekao da po njegovim saznanjima uvođenja akciza na električnu energiju, nisu stav ni nešto što EU zagovara sa svoje strane. 

"Svjestan sam da je pitanje uvođenja akciza bilo kontraverzno i sporno. Podsjetiću da je uvođenje akciza na gorivo u BiH bio uslov za sprovođenje infrastrukturnih projekata od međunarodnih finansijskih institucija, odnosno preduslov za njihovu realizaciju", istakao je Vigemark. 

On je izrazio nadu da bilo kakve nove reforme i mjere u BiH neće donijeti nova poreska opterećenja. 

"Poreska opterećenja u BiH su prema stavu EU su prevelika. 70 odsto su davanja koja poslodavci moraju isplaćivati u Federaciji BiH, a znamo da je i to jedan od razloga što se zaposlenima jedan dio naknada isplaćuje u gotovini", naglasio je Vigemark. 

On smatra da je ekonomska situacija u BiH sada daleko bolja nego u vremenu kada je on preuzeo fukciju šefa Delegacije Eu u BiH, što, kako je rekao, govore svi pokazatelji. 

"Problem je što građani to ne osjete. Jedan od razloga su i prevelika poreska opterećenja, poresko opterećenje rada, ali i nemogućnost da se iskoriste direktni benefiti", rekao je Vigemark. 

Prema njegovim riječima, budžeti u BiH su prije tri godine bili u deficitu, a sada raspolažu novcem, od čega jedan dio odlazi i na potrošnju. 

Тагови: