Kritikovao ponašanje federalnih vlasti

Fočo: Vanredno stanje razotkrilo sve nedostatke vlasti u FBiH

  • 30.03.2020. 18:22

Građani u Republici Srpskoj osjećaju da je vlast njihova i da je uz čovjeka i privrednike, nasuprot vlasti u Federaciji BiH, koju građani doživljavaju kao nametnutu i tuđu, koja ne brine o građanima i njihovim interesima, rekao je redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Salih Fočo.

- Kompentetni ministar zdravlja u Srpskoj vlada informacijama i zna koje mjere preduzeti, zna kakvi će njihovi efekti biti i kakav ishod se očekuje. Predsjednik Vlade Republike Srpske bavi se privredom i na usluzi je privrednim subjektima da im omogući bar malo bolji položaj i nađe načina da u ovakvim teškim uslovima posluju. Nijedan represivni organ nije izašao sa prijetnjama kao u FBiH -  konstatovao je Fočo.

On je napomenuo da građani u Srpskoj redovno dobiju podatke od tih organa - koje su mjere i koliko je lica prekršilo naredbe ili zakonske odredbe.

- Represija nije u prvom planu, već sloboda čovjeka i privrednih subjekata. U Republici Srpskoj građani osjećaju da je vlast njihova i da je uz čovjeka i privrednike. Nasuprot vlasti u FBiH koje građani doživljavaju kao nametnutu i tuđu koja ne brine o građanima i njihovim interesima - zaključio je Fočo.

Fočo je posebno kritikovao ponašanje federalnih vlasti, navodeći da nijedna ličnost koja je bila član kriznog štaba FBiH nema ni formalne, ni stvarne kompentencije.

On je istakao da je vlast u FBiH bila saglasna jedino u proglašenju vanrednog stanja, ali da se pokazala nesposobnom da vlada ozbiljnim društvenim procesima koji su zadesili zemlju, prenosi "Kliks".

- Konfuzija, nedorečenosti, protivrečnosti i nedostatak vizije su osnova njihovog postojanja koja je ova situacija samo razgolitila - istakao je Fočo.

On je ocijenio da je kompletan kadar u FBiH u stvarnosti politički produkt vladajućih političkih centara, bez stvarnih kompetencija i potrebnih kvalifikacija.

- Sam premijer FBiH više liči na predsjednika mjesne zajednice, nego predsjednika vlade jednog entiteta. Često govori i to nepovezano, skače s teme na temu i bez smisla i stvarne poruke, pa i samog koncepta koji želi zastupati. Sama njegova pojava ne samo da ne uliva povjerenje u vlasti i njene mjere i namjere već, svojim držanjem povećava konfuziju i nesigurnost u ono što radi i što mu je nadležnost - istakao je Fočo.

On je ocijenio da nije samo predsjednik federalne Vlade nekompetentan, već i "drugi likovi dominantni sa prijetnjama i represijama".

- Stalni istupi šefa inspekcijskih organa dovoljno govori. Nadobudnost nad građanima i privrednim subjektima bez osnova i bez ikakvog legitimnog ovlaštenja. Organi represije su dominatni umjesto da su neznatni i da su u funkciji građana i privrede - dodao je on.

On je naglasio, između ostalog, da policija treba biti u funkciji građana, a da je po njenom "glasnoistureniku" narod više nego zatvorenik i zatočenik neodmjerenih represija.

Fočo navodi i primjer ministra zdravlja FBiH, kojeg, kako kaže, kao da i nema ili ne zna svoj posao.

- Јedva da iščita kakav 'sklepan' podatak i sa tolikom nesigurnošću o kakvom podatku se radi da iznenađuje svako ko ima imalo snage da više prati takve nekompetentne ljude. U Zavodu za javno zdravstvo su ljudi koji ne vladaju nijednim validnim podatkom. Priskakuju za poluinformacijama i prežvakanim informacijama da svaki građanin gubi bilo kakvo povjerenje u ono što oni ponavljaju - rekao je Fočo.

U Kriznom štabu, ističe on, nema kompentetne niti stručne osobe koja može ukrstiti podatke i informacije i koja može na kompentetna način dati informaciju i nadu i upozorenje građanima, privrednim subjektima i cijeloj javnosti.

Тагови: