Distrikt Brčko  

Fiskalne kase stižu početkom sljedeće godine

  • 24.06.2018. 19:48

Fiskalizacija će i ove godine zaobići Distrikt a kase bi, prema novom planu, u Brčko trebalo da stignu u januaru 2019. Vlada je, skoro dvije godine nakon usvajanja, izmijenila Zakon o fiskalnim sistemima čime su otklonjeni nedostaci koji su kočili uvođenje fiskalizacije. Novo odgađanje, jer je bilo planirano da sve zaživi početkom ove godine, nadležni pravdaju time da Vlada Distrikta nije mogla da finansira nabavku kasa. Zato će subvencionisati jednu. 

"Ne može Brčko Distrikt voditi imovinu kod sebe u bilansama, a neko tu imovinu da koristi. Ko će upravljati, recimo, sa tih dvije, tri hiljade kasa. Bila bi veliki potencijal za kojekavke radnje koje nisu dobre. I sad smo dvije godine oko toga nešto, tamo vamo i došlo je vrijeme da moramo imati zakon, primjenu od 1.1." kaže Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta.

Iz Privredne komore Distrikta poručuju da su lokalni privrednici, odavno, spremni za fiskalizaciju. Kažu i da će ona u trenutku nabavke opteretiti njihove budžete jer će neki morati da kupuju dvije i više kasa, dok će od Vlade nadoknadu dobiti samo za jednu. Ipak, na kraju očekuju pozitivne efekte. 

"Odgovorno vam kažem da svi poslodavci, odgovorni i normalni poslodavci, privrednici, ni jednog momenta ne izbjegavaju uvođenje fiskalnih kasa zato što poslodvci i privrednici očekuju da će uvođenje fiskalnih kasa urediti, malo, stanje na ovako neuređenom tržištu, rekoa je Jelenko Ilić, predsjednik Privredne komore Brčko distrikta.

Zato što nema fiskalizacije, cvjeta crno tržište. Toga su svjesni i u Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

"Ogromna količina roba koja ulazi u BiH, bez obzira da li je to Federacija ili RS, završi upravo u Distriktu Brčko. Tamo se ta roba najčešće prodaje na crno, bez obaveze da se praktično evidentira, odnosno ne postoji obaveza da oni koji se bave prodajom te robe izdaju fiskalne račune, rekao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Onda i ne čudi što na području Distrikta, Uprava za indirektno oporezivanje oduzme najviše robe koja nema porijeklo. Kovačević napominje da se od deset izvještaja koje Uprava proslijedi Tužilaštvu BiH, a u kojima postoji sumnja da je izvšreno krivično djelo iz oblasti indirektnih poreza, sedam odnosi na firme koje rade u Brčkom.