"Afera respiratori"

Firma "Srebrena malina" kupila respiratore preko crnogorske firme

  • 07.05.2020. 19:10

Otkriveni su novi detalji u aferi respiratora koje je nabavila firma "Srebrena malina". Kako navode federalni mediji u priči se pojavljuje posrednik u kupovini, a to je crnogorska firma "BTL Medikal Montenegro" iz Podgorice koja se bavi trgovinom medicinske opreme.

Po ugovoru se vidi da su 14. aprila kupili 100 respiratora od kineskog podavača po cijeni od 3,9 miliona evra. Istog dana napravljen je aneks kupoprodajnog ugovora u kojem je jasno definisano da je crnogorska firma vlasnice Sanje Lekić posrednik, a da je krajnji kupac "Srebrena malina" vlasnika Fikreta Hodžića. 

Čitav slučaj SIPA je danas predala Sudu i Tužilaštvu BiH. Dostavljeno im je ono što je prethodno oduzeto na lokacijama firme Srebrena malina i prostorijama Federalne uprave Civilne zaštite, a to su dva računara, poslovna dokumentacija i podaci pohranjeni na jednom računaru, potvrđeno je iz SIPA-e. 

"U vezi realizacije naredbe Suda i Tužilaštva BiH SIPA je danas navedenim pravosudnim institucijama dostavila izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama. Uz navedene izvještaje Sudu i Tužilaštvu BiH dostavljeni su i odgovarajući prilozi", rekao je Luka Miladinović, portparol SIPA. 

S obzirom na to da je direktor Federalne Civilne zaštite Fahrudin Solak i dalje na toj funkciji, bez obzira što je potpisao ugovor vrijedan 10,5 miliona maraka sa vlasnikom firme "Srebrena malina", iz Komisije za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH krive Federalnu Vladu. 

"Federalna uprava Civilne zaštite je po direktnoj nadležnosti Vlade, pa Vlada i premijer Novalić ne mogu da peru ruke od toga da oni s tim nemaju ništa. Oni su tam postavili te ljude, ti ljudi su sprovodili te nabavke onako kako su sprovodili i zaista je nedopustivo da više od 10 dana od otkrivanje ove afere Vlada uopšte nije reagovala, pa čak ni suspenzijom Solaka", istakao je Damir Mašić, predsjednik Komisije za sigurnost Predstavničkog doma parlamenta FBiH. 

Sporni faktori u nabavci respiratora su sama cijena koja od početka nije transparentna, njihov kvalitet, činjenica da medicinsku opremu nabavlja poljoprivredna kompanija koja usput nije bila registrovana u sistemu javnih nabavki. Takođe, "Srebrena malina" dobila je dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva da može uvesti medicinsku opremu tek nakon što je ugovor o nabavci opreme potpisan. 
 

Тагови:
  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм