Predsjednik Јevrejske zajednice u BiH

Finci: Ne smijemo zaboraviti prošlost

  • 26.01.2019. 10:44

Predsjednik Јevrejske zajednice u BiH Јakob Finci izjavio je Srni da bi se o žrtvama Holokausta trebalo govoriti tokom cijele godine, jer je to najveća tragedija čovječanstva i zločin 20. vijeka.

Finci je istakao da se sada živi pod nekim drugim uslovima i da se polako zaboravljaju prošlost i zločin koji je obilježio cijeli svijet, a posebno Evropu.

"Svijet ponovo srlja u neku propast, sukob i zbog toga se na Holokaust treba podsjećati svaki dan u godini. Svi kažu da je istorija učiteljica života, a očigledno je da smo mi loši učenici", rekao je Finci.

On je napomenuo da se u svijetu 27. januara obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta i podsjetio da je u ovom regionu stradalo 85 odsto Јevreja.

"U ovom momentu je važno reći da se i od ljevice i od desnice diže određeni vid netrpeljivosti, netolerancije, antisemitizma. Sjećamo se kako je to počelo 1938. godine, pa sve do 1945. godine kada smo prebrojali šest miliona mrtvih Јevreja i više od 50 miliona žrtava Drugog svjetskog rata, fašizma", rekao ke Finci.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta u ponedjeljak, 28. januara, u sjedištu Јevrejske opštine u Sarajevu biće održana komemorativna akademija u BiH.

Rezoluciju o obilježavanju 27. januara kao Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta usvojila je Generalna skupština UN 2005. godine. Tog dana 1945. godine snage sovjetske Crvene armije oslobodile su Aušvic, najozloglašeniji nacistički koncentracioni logor u Drugom svjetskom ratu.
 

Тагови: