Nove prijetnje Republici Srpskoj

Federalni MUP formira rezervni sastav policije

  • 09.06.2019. 19:14

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova formiraće rezervni sastav policije, kao odgovor na formiranje rezervnog sastava MUP-a Republike Srpske, zbog migrantske krize. Federalni MUP je na svojoj stranici danas objavio saopštenje u kome je navedeno da je izrađena radna verzija zakona koja bi omogućila formiranje rezervnog sastava.

Priznaju da su očekivali da će međunarodni faktori reagovati na formiranje rezervnog sastava MUP-a Republike Srpske, a pošto se to nije desilo, Federalna uprava želi da, kako piše u saopštenju ''preduzme konkretne mjere i aktivnosti na vraćanju poljuljane bezbjednosti i održavanju balansa policijskih snaga u entitetima''. Mnogi su u saopštenju prepoznali namjeru da se odmjere snage sa Republikom Srpskom u kome još piše da je sve direktan odgovor na rezervni sastav u Republici Srpskoj.

"Kao direktan odgovor na uvođenje rezervnog sastava u Republike Srpske, sačinjen je prednacrt Zakona o dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH. Izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima podrazumijevaju uspostavu rezervnog sastava policije u visini do 50 odsto od ukupnog broja policijskih službenika u sastavu Federalne uprave policije," saopšteno je iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova. 

U Policiji Republike Srpske kažu da ih ne zanimaju najave iz Federacije. Neka rade šta hoće, kaže Darko Ćulum, direktor Policije Srpske. Problem je, kaže Ćulum, što se u Federaciji ne bore za poboljšanje bezbjednosne situacije, nego rezervni sastav formiraju kako bi se suprotstavili Republici Srpskoj.

"Ne znam što se pojedine agencije u BiH pozivaju na OHR i međunarodnu zajednicu, da oni to nešto spriječe. Mi smo ovdje sami, mi smo građani BiH, Republike Srpske, valjda možemo sami uređivati naše zakone i kako može izgledati naša regulativa, a naravno i da predvidimo mogućnost i za rezervni sastav policije i ne znam šta je tu sporno. Mi nemamo ništa protiv toga, ali zna se zbog čega se uvodi rezervni sastav policije, kada zatreba za elementarne nepogode, poboljšanja bezbjednsoti, evo za sada aktuelnu migrantsku krizu i sve drugo," rekao je Ćulum.  

Stručnjaci za bezbjednost ne vide problem da bilo ko povećava broj policijskih službenika, ali tvrde da je problem što Federacija, za razliku od Republike Srpske, ne navodi razloge formiranja svog rezervnog sastava. Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BH Parlamenta, Staša Košarac, kaže da Republika Srpska nema namjeru da se takmiči sa Federacijom, ali i da će biti oprezna kada su u pitanju namjere drugog entiteta 

"Mi apelujemo da budemo posvećeni miru i bezbjednosti svih građana, naše opredjeljenje jesu mirne prilike u BiH i regionu i mi od toga ne odustajemo, ali institucije Republike srpske su jednostavno primorane da, zbog neadekvatnog psotupanja zajedničkog nivoa institucija, određene politike i poteze povlače zbog zaštite interesa građana Republike Srpske," rekao je Košarac. 

"Očito da može da bude i odgovarajuća bezbjedonosna prijetnja za građane Republike Srpske, jer smo mi imali priliku da nedavno čujemo iz Federacije poruke da se jača namjenska industrija, da se proizvodi municija, da se proizvode rakete, oružje, kako su rekli, “za ne daj Bože”, a to “za ne daj Bože” je u slučaju da treba napasti Republiku Srpsku," rekao je Slobodan Župljanin, analitičar za bezbjednosti.

Narodna skupština Republike Srpske 18. aprila usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima. On predviđa da rezervni sastav policije Republike Srpske ima ista ovlaštenja kao i redovna policija.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.