Nema budžeta

Federacija BiH za dva dana u finansijskom kolapsu

  • 30.01.2019. 12:52

 Dok se u Federaciji BiH /FBiH/ bije pravna bitka o načinu izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, ovaj entitet će se od petka, 1. februara, naći u potpunom finansijskom kolapsu, prenosi Televizija "N1".

FBiH nalazi se u krajnje nezavidnoj situaciji i moguće je da dođe do potpune finansijske blokade, jer budžet za 2019. godinu, koji je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, ne može da stupi na snagu bez potvrde u Domu naroda federalnog Parlamenta. 

Prve posljedice u obustavi isplata mogle bi se desiti već početkom februara kada prestaje mogućnost isplata obaveza iz 2019. godine. Prvenstveno, jer ne postoji bar odluka o privremenom finansiranju do 31. marta 2019. godine, odnosno za prvi kvartal ove godine. 

Istovremeno, OHR, Delegacija EU u BiH, ambasade SAD i NJemačke u BiH upozorile su da Dom naroda Parlamenta FBiH u dosadašnjem sazivu nema legitimitet za donošenje odluka, pa tako ni potvrđivanje budžeta FBiH za 2019. godinu. 

Stari saziv Doma naroda Parlamenta FBiH ne bi mogao održati sjednicu, a novog nema. 

Finansijski vakuum osjetiće svi budžetski korisnici, odnosno biće obustavljene isplate plata za januar, naknade boračkim i socijalnim kategorijama, ali i podsticaji koji se odnose na poljoprivredu i druge privredne grane.