Sastanak kod Novalića

FBiH neće ići u zatvaranje, aktuelne mjere ostaju na snazi

  • Извор: Аваз
  • 31.08.2021. 14:22

U zgradi Vlade FBiH završen je sastanak na poziv premijera Fadila Novalića sa predstavnicima zdravstva u FBiH kao i kantonalnim premijerima i ministrima s ciljem definisanja zajedničkih mjera i aktivnosti u vezi sa epidemiološkom situacijom izazvanom virusom korona i procesom imunizacije stanovništva u FBiH.

Fadil Novalić obratio se javnosti, i rekao je da FBiH neće ići u restriktivnije epidemiološke mjere.

“Ne namjeravamo ići u zatvaranje, imamo mjere koje su na snazi i one se trebaju poštivati. Nastavićemo sa donošenjem okvirnih mjera, a kantoni će donositi restriktivna mjere ukoliko bude potrebno”, rekao je Novalić.

On je istakao da je potrebno izvršiti imunizaciju te prozvao sve građane da se vakcinišu.

“Na početku smo školske godine, djeca se trebaju vratiti u školske klupe. Moramo uraditi dodatne napore kako bismo zaštitili zdravlje djece, a i prosvjetnih radnik”, istakao je Novalić.

Premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo je rekao da su u ovom kantonu mjere još na snazi te da se radi na promociji imunizacije.

“Mi smo među prvim kantonima koji smo približili sistem vakcinacije svakom građaninu. Ići ćemo, u dogovoru sa Kriznim štabom, da djeca i studenti redovno i u klupama pohađaju nastavu u punom kapacitetu. Ići ćemo na to da djeca pohađaju normalno nastavu, da čas traje 45 minuta”, istakao je Lendo.

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić rekao je da podržava fleksibilni pristup, a ne restriktivni.

“Ono što mi radimo jeste vršimo imunizaciju i unutar domova zdravlja, u ambulantama. . Obezbijedili smo kao dobru praksu stimuliranje medicinskih radnika koji rade prekovremeno, dodatnim milionom KM. Nastava će početi u učionicama, imamo tim koji bdije, ne samo Krizni štab, budući da smatramo da je ovo zadatak generacije. Ako uspijemo onda je generacija uspjela, ako ne, onda je to generacijski neuspjeh”, naglasio je Hodžić.

Novalić je dodao da su uputili zahtjev svim nadležnim institucijama da se prevaziđu zdravstvene i ekonomske posljedice pandemije.

“Prošle godine Vlada FBiH je izdvojila 540 milona KM grantova za pomoć u prevazilaženju posljedica panedmije, ove godine će biti slična cifra. Uz Federalni zavod za javno zdravstvo i Federalni krizni štab, nastavljamo aktivno da radimo na procesu suzbijanja pandemije. Mi ćemo kao Vlada FBiH, zajedno sa kantonalnim vladama zatražiti od javnih emitera, mislim i na kantonalne televizije jaču promociju vakcinacije u videospotovima koji će biti plasirani u programu”, kazao je Novalić. 


Тагови: