Krizni štab federalnog Ministarstva zdravstva

FBiH: Mjere ostaju na snazi, Novu godinu proslaviti porodično

  • 17.12.2020. 17:10

Krizni štab federalnog Ministarstva zdravstva donio je naredbu da ostaju na snazi postojeće epidemiološke mjere i pozvao građane da Novu godinu proslave u krugu porodice.

Član Kriznog štaba Goran Čerkez rekao je na konferenciji za novinare da hoteli mogu da rade za svoje goste, ali do 23.00 časa.

- Do tada rade i ugostiteljski objekti i za goste hotela. Pozvali smo da nema organizovanog slavlja Nove godine, ali to ne znači da nema iza ponoći, već nema ni prije ponoći - rekao je Čerkez nakon sjednice Kriznog štaba.

On kaže da bi proslava Nove godine na određenim lokacijama od 20.00 do 23.00 časa bila u suprotnosti sa mjerama.

Čerkez je naglasio da su pozvali sve da se Nova godina slavi porodično, te da je to preporuka, a ne naredba.

On je istakao da je evidentno da je situacija u potpunosti stabilizovana.

- Neću da kažem da je poboljšana jer u ovakvim situacijama krize malo nedostaje da se preokrene, ali je pad novih slučajeva više od 10 odsto, broja hospitalizovanih više od 13 odsto, kao i broj smrtnih slučajeva. Možemo reći da smo situaciju u potpunosti stavili pod kontrolu bez "lokdauna" koji zemlje u regionu uvode - kaže Čerkez.

On je podsjetio da su osnovne epidemiološke mjere nošenje maski preko nosa i usta, držanje distance od dva metra i na otvorenom i u zatvorenom, zatim održavanje higijene površina i češće pranje ruku.

Čerkez je rekao da će u nedjelju, 20. decembra, stupiti na snagu i mjere koje se odnose na skijaške centre, gdje je najvažnije da se napravi određeni red i razmak na ski–žicama.

On očekuje i veću podršku policije i inspekcije za vrijeme praznika.

Тагови: