Gradonačelnik Bihaća

Fazlić: Situacija je katastrofalna, prestajemo pružati pomoć migrantskom kampu Vučjak

  • 15.10.2019. 13:26

Dolaskom zime migrantima na području Bihaća postaje sve teže, zbog čega je gradonačelnik ovog grada Šuhret Fazlić danas u obraćanju medijima u Sarajevu istakao potrebu veće uključenosti nadležnih institucija u rješavanje problema migrantske krize.

Bihać je već dvije godine pod stalnim pritiskom ilegalnih migranata, dok humanitarna, bezbjednosna i epidemiološka situacija postaje alarmantna dolaskom hladnijih mjeseci, kako za migrante, tako i za građane.

Fazlić naglašava da Ministarstvo bezbjednosti BiH i nadležne državne institucije nisu provele nijedan od zaključaka sa sastanka iz Brisela, koji se odnose na upravljanje procesom migracija u BiH.

"Želim pokazati da migrantska kriza ne postoji nigdje drugo osim u Bihaću. Devet odsto je u Velikoj Kladuši, 90 odsto u Bihaću, a jedan odsto u ostalim dijelovima države. Dogorjelo nam je do nokata, ova situacija polako eskalira u više aspekata. Ministar Mektić u nekim svojim izjavama minimizira migrantsku krizu pa ispada da ona na postoji", naglasio je Fazlić

"U Bihaću ih sada ima više od 6.000, ja to odgovorno tvrdim. Grad Bihać potrošio je više od 100.000 KM za kamp Vučjak. Niko nam nije dao nijedne marke. Mi nismo ti koji trebaju rješavati migrantsku krizu. Od ponedjeljka prestajemo pružati bilo kakve usluge u kampu Vučjak pa da problem eskalira ne bi li se riješio. Tražimo plan za Bihać, da neko konačno preuzme lidersku poziciju. Ne znam više šta trebamo preduzeti", istakao je Fazlić.

Podsjetimo, danas je Vlada Unsko-sanskog kantona počela provođenje mjere ograničavanja kretanja migrantima.

On je dodao kako Hrvatska vraća migrante na ilegalne prelaze te kako predstavnici vlasti stvaraju vještačku situaciju u kojoj uopšte nema migrantske krize.

"Migrantske krize itekako ima. Tražim od Savjeta ministara da osigura novac za održavanje kampa Vučjak. Od ponedjeljka nećemo raditi ništa. Ja nit' sam otvorio ovaj kamp, nit' ću ga zatvoriti, grad Bihać nema ni nadležnost ni novac za to", rekao je Fazlić.

Za održavanje kampa Vučjak potrebno je 20.000 litara vode dnevno, redovno snabdijevanje hranom, čišćenje kanalizacije... Fazlić ističe da je kamp u pristojnom stanju, ali da više ne može breme biti samo na leđima Grada Bihaća.

Svaku noć talgo vozom iz Sarajeva u Bihać dolazi minimalno 150 migranata.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.