Gradonačelnik Bihaća

Fazlić: Samo u BiH se migrantima ne bavi država, nego lokalne zajednice

14:04, 11.06.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić rekao je da Savjet ministara u tehničkom mandatu, Ministarstvo bezbjednosti, Služba za poslove sa strancima i Granična policija ne rade svoj posao, kao i da se svuda u svijetu problemom migrantske krize bavi država, a u BiH samo gradovi Bihać i Velika Kladuša.

Prema njegovim riječima, Bišćani su do sada pomagali migrantima, ali je došlo do "kontinuiranog ubijanja ovog grada i Velike Kladuše, kao i Unsko-sanskog kantona". 

"Dočekali smo da budemo bukvalno pregaženi u Bihaću i da iz očaja sprovodimo mjere, jer ne znamo šta više možemo uraditi. Mi smo ovdje izdani, prepušteni sami sebi. Bišćani se već skoro dvije godine nose sa tim i do sada nije bilo problema. Nikoga nismo istjerali, hranili smo ih, pružali im njegu, prvi smo to uradili", rekao je Fazlić za TV N1. 

On je naveo da migrante "pohvataju u Hrvatskoj i umorne, gladne i isrcpljene odvedu u šumu", i oni tako očajni dođu u Bihać, gdje su počeli da prave probleme, zbog čega je, kako ističe, kućni red neophodna mjera. 

"To znači da ne mogu da hodaju kuda hoće i da rade šta hoće", dodao je Fazlić. 

Vlada Unsko-sanskog kantona traži uvođenje kućnog reda i da prestane prevoženje migranata u Bihać.