Gradonačelnik Bihaća

Fazlić: Hitno ograničiti broj migranata

  • 13.02.2019. 14:53

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić upozorio je na današnjem sastanku sa predstavnicima Delegacije EU u BiH da se hitno mora ograničiti broj migranata koji dolaze i borave u Bihaću i kantonu, te mnogo ozbiljnije kontrolisati prihvatni centri.

On je pohvalio određene realizovane projekte međunarodnih organizacija, ali i zatražio još ozbiljniji angažman i pomoć u rješavanju nagomilanih problema u gradu i kantonu.

"Stalno ponavljamo da je neophodno da država uspostavi strateško upravljanje i nadzor nad situacijom s migrantima i izbjeglicama na području Unsko-sanskog kantona. Mora se pod hitno ograničiti broj migranata koji dolaze i borave u Bihaću i kantonu, kao i mnogo ozbiljnije kontrolisati prihvatni centri. Nadamo se da tu mogu pomoći i predstavnici Delegacije EU u BiH", istakao je Fazlić.

Predstavnici Gradske uprave Bihać na sastanku su izrazili zabrinutost i nezadovoljstvo zbog postupanja hrvatske policije u ovoj situaciji, odnosno vraćanja migranata i izbjeglica u Bihać mimo zvaničnih graničnih prelaza.

Predstavnici Delegacije EU u BiH i Bihaća razgovarali su o aktuelnoj situaciji u vezi sa migrantima i izbjeglicama, smještajnim kapacitetima za ovu populaciju, te projektima povezanih sa bezbjednošću građana koje finansira EU, prenose federalni mediji.

"Obezbijedili smo 9,2 miliona evra pomoći za migrantsku krizu na području BiH i naravno s našim partnerima kontrolišemo utrošak tih sredstava. U Bihać smo došli da vidimo šta možemo uraditi kada je riječ o realizaciji projekata koji poboljšavaju bezbjednost građana i stranih državljana koji tu trenutno borave, kao što je sanacija sistema ulične rasvjete", rekao je šef kooperacija pri Delegaciji EU u BiH Ričard Maša.

On je istakao da će posjeta biti iskorištena i da bi se upoznali o svim izazovima sa kojima se suočava lokalna zajednica.