Lider SBB-a

Fahrudin Radončić podnio neopozivu ostavku na mjesto ministra bezbjednosti BiH

  • 02.06.2020. 19:07

Fahrudin Radončić više neće biti ministar bezbjednosti BiH. Danas je podnio neopozivu ostavku na tu funkciju. Lider SBB fotelje se odrekao zbog, kako kaže, nekoliko principijelnih razloga.

Jedan od njih je afera "Respirator" i politički pritisak na Tužilaštvo BiH u tom slučaju. Drugi - odnos između partija na vlasti u BiH. Treći - migrantska kriza, za čije rješenje, tvrdi Radončić, među funkcionerima SDA nije bilo sluha.

"Ja sam tražio da migrantsku krizu riješimo legalnim deportacijama i da sam na ovom mjestu spomenuo da imamo problem sa Pakistancima i njegovom ekselencijom u Sarajevu. Imali smo situaciju da je tada predsjedavajući Predsjedništva Džaferović pa i ministar inostranih poslova, primila tog ambasadora, ogradili se od mene kao ministra sigurnosti. U svakoj normalnoj zemlji već tada bi svaki ministar bezbjednosti podnio ostavku", rekao je Fahrudin Radončić. 

Radončićeva ostavka je rezultat sukoba unutar bošnjačkog političkog tijela, smatra srpski član Predsjedništva i lider SNSD. Milorad Dodik podsjeća da Savjet ministara opet nije kompletan, ali i da mjesto ministra bezbjednosti pripada bošnjacima, pa ostaje da se vidi ko će sjesti u fotelju.
 
"Ali će biti neophodno naravno da se prođu sve provjere i procedure za to novo ime i vidjećemo. Što se tiče Radončića mislim da je on pokazivao jednu angažovanost daleko više nakon pogubnih posljedica na tom mjesto u prethodnom mandatu. On je bio čovjek koji je prihvatao realno pozicionirainje MUP-a Republike Srpske", istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Radončić je bio jedan od onih koji su držali do principa, kaže i njegov dosadašnji kolega u Savjetu ministara, i ministar finansija, Vjekoslav Bevanda. Imali su, kaže, džentlmenski odnos.

"Pa i često glasao protiv mene, ali evo imali smo neki džentlmenski odnos. Nismo se valjali u blatu. Mislim da će se osjetiti jer mislim da je gospodin Radončić kvalitetno radio i hrabro svoj posao", naglasio je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara.

Odlazak Fahrudina Radončića najviše je uplašio one kojih se njegov resor najviše i ticao. U Unsko sanskom kantonu strahuju da bi moglo da dođe do pogoršanja situacije sa migrantima. Sa Radončićem je, tvrdi kantonalni premijer, postigao razumijevanje, i sada bi USK mogao da ostane sam.

"Moglo bi da dođe do masovnih protesta građana koji su istakli i to da su spremni blokirati autobuse i ostale puteve kojima migranti dolaze u Unsko sanski kanton", istakao je Mustafa Ružnić, premijse USK.

Iako su se pojavile spekulacije da je Radončićeva odluka predizborni potez, on je to danas demantovao. Poručuje i da je učešće SBB na državnom nivou - završena priča. Mjesto ministra bezbjednosti će tako, po svemu sudeći, zauzeti neko iz SDA. Apsurdno je da Radončićevu ostavku danas nije komentarisao niko iz te partije koja ga je i predložila na mjesto ministra bezbjednosti, ali i zbog čijih je funkcionera, kako je i sam rekao, podnio ostavku. 

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.