Predsjedništva BiH

Evropski put u fokusu djelovanja

  • 30.01.2019. 16:43

Prva zvanična posjeta članova Predsjedništva BiH Briselu potvrđuje nastojanje da evropski put bude u fokusu djelovanja radi ispunjavanja obaveza koje su pred BiH da bi ove godine dobila status kandidata za prijem u EU.

Članovi Predsjedništva BiH naglasili su da bi pozitivno mišljenje Evropske komisije i preporuka za dobijanje statusa zemlje kandidata u ovoj godini bili pozitivan signal za nastavak reformskih procesa, te da je od EU zatražena podrška u ostvarivanju tog cilja, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Željko Komšić i Šefik Džaferović danas, drugog dana posjete Briselu, sastali su sa evropskim komesarom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Јohanesom Hanom, predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Јunkerom i predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom.

Dodik, Komšić i Džaferović zahvalili su Hanu i Јunkeru za iskrenu i kontinuiranu podršku BiH u kontekstu njenih evropskih integracija i informisali ih o političkoj situaciji u BiH i o procesu konstituisanja vlasti na svim nivoima.

Јunker i Han pozvali su na rješavanje aktuelnih pitanja u BiH, i to formiranje vlasti na svim nivoima, te dostavljanje odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Oni su pozvali članove Predsjedništva BiH da nastave da predano rade na reformama i održavaju političku stabilnost, ističući da će BiH na svom evropskom putu i dalje imati njihovu snažnu podršku.

Tusk je rekao da BiH ima prijatelje u Briselu.

"Formiranje vlasti na svim nivoima u BiH i konzistentnost u reformama biće najbolji argument državama članicama pri odlučivanju o poziciji BiH u procesu integrisanja u EU", naveo je Tusk.

Dodik, Komšić i Džaferović zahvalili su Tusku za kontinuiranu i nesebičnu pomoći BiH u procesu evropskih integracija i informisali ga o političkoj situaciji u BiH, te odnosima u regionu.

Članovi Predsjedništva BiH juče su razgovarali sa potpredsjednikom Evropske komisije Federikom Mogerini, koja je podržala evropski putu BiH, ali i ukazala da vlasti u BiH treba da hitno traže rješenja za aktuelna pitanja, uključujući i formiranje vlasti na svim nivoima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik juče se u Briselu sastao i sa bivšim visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom.

Ovo je prva posjeta članova Predsjedništva BiH inostranstvu od novembra kada je ovaj saziv inaugurisan.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.