Evropol zatražio od Sipe saznanja o osumnjičenima za napad u Beču

  • 03.11.2020.18:15

Evropol se obratio Agenciji za istrage i zaštitu BiH (Sipa) da im dostavi sva saznanja o licima koja su osumnjičena ili dovedena u vezu sa licima koja su učestvovala u terorističkom napadu u Beču, saznaje nezvanično Srna.

Sipa je, prema saznanjima Srne, dobila od Evropola određeni spisak lica za koja se traže informacije i kontakti koje su eventualno imali u BiH.

Austrijske vlasti zatražile su od policije Sjeverne Makedonije da im dostave podatke i pomogne u istrazi o napadaču iz Beča koji je u terorističkom napadu u ovom gradu sinoć ubio četvoro ljudi i ranio najmanje 22.

Riječ je o Kujtimu Fejzulaju koji je osim austrijskog, imao i državljanstvo Sjeverne Makedonije.

On je sinoć ubijen u policijskoj razmjeni vatre, a riječ je o 20-godišnjaku koji se lani želio u Siriji priključiti "Islamskoj državi".

Nikolaus Rast, advokat koji ga je branio na suđenju na koje je osuđen na 22 mjeseca zatvora, kaže da Kujtim odrastao u "potpuno normalnoj porodici, ali da je imao nesreću da se druži sa pogrešnim ljudima".

"Da nije išao u džamiju, već na boks, postao bi bokser", rekao je Rast i dodao da nije ni pomišljao da bi mogao da postane atentator.

Rast je dodao da je Kujtima kao tinejdžer išao redovno u jednu džamiju gdje se radikalizovao. Kako je rekao agenciji APA, bio je "mladić bez orijentacije, koji je tražio mjesto u životu".

Prema pisanju "Bilda", on je u ponedjeljak dvojici prijatelja poslao snimke napada na Šarli Ebdo iz 2015. godine kada je ubijeno 12 ljudi, a na Instagramu je objavio nekoliko slika na kojima se zaklinje na vijernost vođi "Islamske države".