Evropol još ne stiže u BiH, na putu mu stoji politika SDA

  • 02.09.2020. 19:12

Evropol još ne stiže u BiH, a na putu mu stoji politika Stranke demokratske akcije. Zato je to pitanje, koje je odavno trebalo da bude gotovo, skinuto i sa dnevnog reda sjednice Savjeta ministara. 

Ministru bezbjednosti, Selmi Cikotiću treba još vremena za konsultacije oko adrese Zajednićke kontakt tačke koja bi, kako piše u Sporazumu o operativnoj i strateškoj saradnji trebalo da bude u Ministarstvu bezbjednosti BiH. Cikotić bi da to bude u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, iako Direkcija, kako su i ranije upozorili iz Republike Srpske, nije nadležna za takvu vrstu saradnje. 

"Ovdje se radi samo o prostorijama, cijeli proces oko zajendičke kontakt tačke je završen. Ono što je bio prijedlog je da se obezbijedi prostorija za rad te institucije i u okviru zajedničkih institucija planirane su prostorije da se odobre. Nije bilo pozitivnog glasa ministra iz reda bošnjačkog naroda. Ovaj put je ministar Cikotić tražio vrijeme da obavi još neke konsultacije. Usaglasili smo se da će se ova tačks naći ponovo na sjendici Savjeta ministara", kaže Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara. 

Cikotić je kamere izbjegao, ali je ranije poručio da priča o uspostavljanju zajedničke kontakt tačke još nije gotova. Ministar bezbjendosti, niti bilo ko iz njegovog kabineta nije se pojavio ni na sjednici zajednčke komisije za odbranu i bezbjednost, na kojoj se raspravljalo upravo o budućoj saradnji sa Evropolom. Komisija nije primila k znanju ni stavove Direkcije i Federalnog MUP-a, jer bi, poručuje predsjedavajuća  Dušanka Majkić, umjesto Komisiji, trebalo da se obrate MInistarstvu bezbjednosti BiH. To što je Direkcija svoj dopis uputila na 20 adresa samo pokazuje da je u sukobu sa Ministarstvom bezbjednosti, kaže član Komisje, Sredoje Nović. 

"Ove stvari se moraju riješiti unutar domaćih institucija, a za ovo pitanje je nadležno Ministarstvo bezbjednosti. Ako Direkcija nije bila zadovoljna instrukcijama Ministarstva bezbjednosti, onda je morala da se obrati Savjetu ministara. Ovim  se stvara zbrka i ružna slika u BiH", kaže Nović.

Ružna slika u BiH, čini se mnogo ne interesuje Selma CIkotića, koji zanemaruje i stavove Evropske Unije. 

"Nadležne vlasti u BiH trebaju finalizovati uspostavljanje potpuno funkcionalne nacionalne kontakt tačke, kako je i predviđeno Sporazumom o operativnoj i strateškoj saradnji sa Evropolom koji je ratifikovan 2017. godine. Na osnovu ovog sporazuma, Ministarstvo bezbjednosti BiH treba odlučno raditi na podržavanju svih mjera koje ubrzavaju proces pristupanja EU", kažu u Delegaciji EU u BiH.

Cikotić i šef delegacije EU sastali su se nedavno, a tada je poručeno da bi priču o sprovođenju Sporazuma o strateškoj i operativnoj saradnji sa Evropolom trebalo privesti kraju. Isto su, ne tako davno poručili i iz Evropske policije, iz koje je stiglo pismo, i zahvalnost zamjeniku Ministra bezbjendosti Nedeljku Joviću koji je donio Insturkciju o izmiještanju zajedničke kontak tačke u MInistarstvo bezbjednosti. Na tom putu prvi se popriječio Federalni Ministar unutrašnjih poslova koji je povukao svoj potpis sa Sporazuma o saradnji sa Evropolom koji je, još 2017. godine ratifikovala Parlamentarna skupština BiH.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином