Evropski parlament

EU zabrinuta zbog usporavanja reformskog procesa u BiH

  • 13.02.2019. 16:13

Poslanici Evropskog parlamenta ukazali su danas da je u BiH uočljivo usporenje usvajanje reformi povezanih sa EU, saopšteno je na veb sajtu Evropskog parlamenta.

U usvojenom izvještaju, vlasti BiH pozvane su da nastave provođenje ustavnih, političkih i izbornih reformi kako bi zemlja napredovala u procesu evropskih integracija. 

Poslanici su ukazali na uočljivo usporenje usvajanje reformi povezanih sa EU. 

Evropski parlament je izrazio žaljenje zbog nedostatka napretka kada je riječ o medijskim slobodama i naglasio da je funkcionisanje demokratskih institucija preduslov za napredovanje u evropskim integracijama. 

Poslanici su zabrinuti zbog raširene korupcije u BiH, što su, kako se navodi, pokazali opšti izbori održani 7. oktobra. Kampanjom su dominirali etno-nacionalnistička retorika i pitanja iz prošlosti koja izazivaju podjele, a nije bilo prijedloga za rješenja svakodnevnih briga građana BiH, navodi se u tekstu. 

Oni su naglasili potrebu za brzim formiranjem Doma naroda Federacije BiH u skladu sa odlukama državnog ustavnog suda. 

U dokumentu se navodi da svi politički lideri i institucije snose odgovornost za objektivno procjenjivanje rata i osuđuje se svako glorifikovanje lica osuđenih za zločine protiv čovječnosti. 

Poslanici Evropskog parlamenta dodaju da je BiH ostvarila određeni napredak u oblasti ekonomskog razvoja i konkurentnosti iako je zemlja i dalje u ranoj fazi uspostavljanja funkcionalne tržišne ekonomije. 

Izvještaj je usvojen sa 468 glasova "za", 123 "protiv" i 83 "uzdržana".

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина