Zbog porasta broja zaraženih

EU je BiH ukinula status "bezbjedne zemlje", šta to znači za putovanja

  • Извор: Кликс
  • 23.09.2021. 17:20

Evropska unija je BiH ukinula status "bezbjedne države" u pogledu putovanja tokom pandemije virusa korona

BiH je posljednja zemlja iz regiona koja je skinuta sa liste “bezbjednih zemalja”, a koju je izradila predsjedavajuća Savjeta Evropske unije Slovenija. Tokom septembra je zemljama u okruženju, zbog porasta broja zaraženih, ukinut ovaj status, a što znači da državljani zemalja regiona više ne mogu putovati u Evropsku uniju osim ukoliko nemaju važan razlog.

Nebitna putovanja u Evropsku uniju iz trećih zemalja podliježu privremenim ograničenjima u zavisnosti od preporuka EU, a koje se baziraju na praćenju epidemiološke slike u trećim zemljama. Bez obzira na restrikcije koje predloži EU, a koje se najčešće odnose na potpunu zabranu turističkih putovanja iz zemalja sa visokom incidencijom, države članice EU imaju slobodu da ukinu/ne uvedu ta privremena ograničenja za putnike koji su potpuno vakcinisani. To znači da će u mnoge države EU biti i dalje moguće ući iz BiH ukoliko ste potpuno vakcinisani dozama koje je priznao evropski regulator.

"Bezbjedne zemlje" su one koje imaju do 75 zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, a prema posljednjim podacima Ministarstva civilnih poslova od prije sedam dana, Bosna i Hercegovina ima više od 200 zaraženih na 100.000 stanovnika što znači da definitivno ne ispunjava najvažniji uslov Evropske unije za putovanje u zemlje članice saveza.

Osim BiH, novom ažuriranom listom je status “bezbjedne zemlje” izgubila i Moldavija, dok su na listu dodate Čile, Kuvajt i Ruanda. Savjet Evropske unije svake dvije sedmice ažurira ovu listu, prenosi Klix.

Тагови:
  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.