Dragomir Anđelković

Erdoganove izjave ne treba da brinu Srpsku

  • 16.01.2019. 20:12

Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je Srni da izjavu predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da Dejtonski mirovni sporazum "obavezno treba revidirati" u Republici Srpskoj treba da shvate ozbiljno, ali da ne treba previše da ih brine jer njegov stav ne može da bude presudan, naročito u novim geopolitičkim odnosima.

Anđelković je podsjetio da je poznato da Erdogan podržava hegemonističke, unitarističke krugove u Sarajevu, ali da taj stav ne može da bude presudan faktor u novim geopolitičkim odnosima. 

Prema riječima Anđelkovića, možda je Erdogan i u pravu, ali u tom slučaju ne treba odbaciti ni razmatranje Dejtonskog sporazuma na način da se BiH postepeno razdruži. 

"Konstitutivnim narodima, odnosno entitetima, omogući samoopredeljenje i izbor sopstvene sudbine jer revizija može da bude na ovaj ili onaj način i svakako morala bi da podrazumeva saglasnost svih naroda", naglasio je Anđelković. 

Osvrćući se na ovu Erdoganovu izjavu nakon sastanka sa predsjednikom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, Anđelković je ocijenio da Hrvatska pokušava da izvuče određene ustupke za sebe tako što žrtvuje interese Hrvata u BiH. 

"Već više puta je povlačila poteze na način koji je veoma štetan za pripadnike njenog naroda u BiH i nije čudo što se Hrvati u BiH sve više oslanjaju na podršku Srpske i Srbije, jer su svesni da borba za izvorne principe Dejtona i njima odgovara", kaže Anđelković. 

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan smatra da Dejtonski mirovni sporazum "obavezno treba revidirati" jer "nije donio rješenje za budućnost BiH".

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.