Milorad Dodik

Erdogan čuo naše razlike u pogledu ulaska BiH u NATO VIDEO

  • 02.05.2019. 18:18

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka sa turskim predsjednikom poručio je da je ovo bila jedinstvena prilika za razgovor o saradnji Turske i BiH koja je i sada odlična.

"Izrazili smo zahvalnost što smo imali priliku budemo ovdje i svjedočimo visokom razumijevanju u raznim segmentima naše saradnje. Razgovori su bili iscprni i korektni. BiH i Turska na bilateralnom planu nemaju otvorenih pitanja, a imaju najveći broj bilateralnih sporazuma. Očekujemo da završimo i druge protkole, kao što su oni na polju energetike", rekao je Dodik.

On se zahvalio na Erdoganovom podsticaju da već danas bude finaliziran i potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, kao i Memorandum o razumijevanju u vezi s izgradnjom autoputa Sarajevo - Beograd.

"Zadovoljstvo mi je da sam upravo ja sa predsjednikom Erdoganom potpisao odredbe tog sporazuma koji omogućava povećanje trgovinskih odnosa BiH i Turske. U više navrata sam čuo od Erdogana da to bude međudržavni projekat. Time su ojačani naši odnosi. Potpisali smo i prvi formalni dogovor o izgradnji autoputa Sarajevo - Beograd, što je šansa za razvoj cijelog regiona, ali i Turske", kazao je.

Dodik je poručio i za podršku pri formiranju vlasti u BiH, koja, kako je naveo korespondira i sa potrebama same BiH, a zatim se osvrnuo i na put BiH ka NATO-u.

"Turska podržava evroatlantski put BiH, jer je i sama članica NATO saveza. Ali želim izraziti zadovoljstvo što je Erdogan čuo naše razlike u pogledu pristupa koji imamo u BiH i zbog čega se to dešava. Neophodno je što prije formirati vlast kako bi nastavili saradnju, ali i kako bi omogućili s nastavkom realizacije bitnih pitanja, kao što je i saradnja s NATO-om. A što se tiče o članstvu u NATO, to je javnosti poznato s obzirom na razlike koje imamo u BiH", zaključio je Dodik.

On je istakao da je veoma važno i pitanje uključivana BiH u projekat "Turskog toka" koji povezuje izvore gasa preko Turske, Zapadnog Balkana do zapadne Evrope.