Entitetima teku obaveze po osnovu kredita koji još nisu dobili

  • 23.05.2020. 18:44

Kamate dolaze na naplatu a ni marke još niko nije vidio - ovo je trenutna situacija sa 330 miliona evra sredstava MMFa a koji, zbog nemogućnosti dogovora oko raspodjele, entiteti i distrikt čekaju od 23. aprila kada je legla uplata na račun Centralne banke. Predsjedavajući Savjeta ministara kaže da je neophodno da se što prije prenesu sredstva ali da je malo spremnosti da se o tome razgovara. 

"Mi se u ovom aranžmanu nalazimo u tehničkom dijelu i to na njegovom samom kraju kada je potrebno samo da Centralna banka prenese sredstva na račune entiteta i Brčko distrikta. Nažalost, neko želi da predstavi ovo kao političko, pa čak i nacionalno pitanje ta uplata sa računa Centralne banke", kaže Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara za Srnu.

Da je pitanje političko misli i srpski član Predsjedništva BiH. Kaže da je problem u Federaciji i da postoji jasan razlog zašto Centralna banka BiH ne doznači Republici Srpskoj njen dio novca.

"Zato što je guverner Centralne banke Bošnjak i sluša političke naloge svog rukovodstva. Sredstva koja smo očekivali i planirali vezano za MMF i druge prateće donacije i kredite su zaustavljena zato što na nivou Federacije nema saglasnosti o tome na koji način da se to distribuira tako da RS, i ovaj put, u okviru BiH ima ozbiljne štete", kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Pismo namjere je bilo dovoljno da MMF donese odluku i obezbjedi sredstva a to isto pismo nije dovoljno u okviru BiH da se realizuje taj postupak, kaže Dodik i naglašava da je u pitanju politička manipulacija s namjerom da se drugima nanese šteta. Lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA, na sastanku 11. aprila sa zvaničnicima EU i MMF-a, postigli su dogovor o deblokadi 330 miliona evra od MMF-a za BiH. Republici Srpskoj je pripalo 38 odsto, drugom entitetu 62 odsto kreditnih sredstava a oba će za Brčko distrikt da izdvoje po pola procenta. Kredit je za borbu protiv pandemije virusa korona koji je BiH tražila u pismu namjere. Sredstva koja pripadnu Republici Srpskoj biće dio garantnog fonda za mala i srednja preduzeća.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана