"Kovaks"

Entiteti vakcine dobijaju odmah nakon carinske procedure

  • 25.03.2021. 12:45

Ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević izjavila je danas u Sarajevu da će prvi kontigent vakcina proziv virusa korona, koje je BiH dobila putem "Kovaks" mehanizma, odmah nakon carinskih procedura biti proslijeđen Republici Srpskoj, Federaciji BiH (FBiH) i Brčko distriktu.

Gudeljevićeva je rekla novinarima, nakon što je na Međunarodni aerodrom Sarajevo danas dopremljeno 23.400 doza vakcine proizvođača "Biontek-Fajzer", koje je BiH kupila u okviru mehanizma "Kovaks", da je Ministarstvo civilnih poslova već pripremilo i dostavilo svu potrebnu dokumentaciju kako bi carina što brže obavila svoj posao i vakcine što prije bile isporučene krajnjim korisnicima.

Ona je podsjetila da bi na Aerodrom Sarajevo večeras trebalo da stigne i 26.400 doza vakcine kompanije "Astra Zeneka".

"Iskreno se nadam da će u narednom periodu ostatak vakcina stizati u redovnim intervalima i količinama, koje će zadovoljiti potrebe BiH", navela je Gudeljevićeva, ne želeći da precizira kada bi naredni kontigent vakcina iz "Kovaks" mehanizma trebao da stigne u BiH.

Gudeljevićeva je zahvalila svim međunarodnim institucijama za podršku, te izrazila nadu da podrška neće izostati ni oko nabavke novih količina.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler rekao je da ovo prva od serije isporuka vakcina putem mehanizma "Kovaks", koje je BiH u potpunosti platila.

"I pored kašnjenja koja su se javila na globalnom nivou, BiH je druga zemlja na zapadnom Balkanu koja dobija vakcinu. Ovo je veoma važan i dobar dan za BiH", poručio je Satler.

Satler je podsjetio da mehanizma "Kovaks" ne bi bilo bez velikodušnih donacija čitavog niza donatora, prije svega Evropske komisije i zemalja EU, koje su zajedno obezbijedile više od 2,2 milijarde evra.

"Pandemija uzima danak i na građane i zemlju. Dolazak vakcina predstavlja jedan tračak nade, koji je ključan za početak procesa oporavka", naglasio je Satler.

Predstavnici UN istakli su zadovoljstvo što je BiH obezbijedila potrebne vakcine putem "Kovaksa", čestitajući vlastima za napore i koordinaciju, uz poruku da će bezbjedne i efikasne vakcine biti ključan doprinos borbi protiv virusa korona jer pomažu u spasavanju života.

Ova isporuka biće distribuisana zavodima za javno zdravstvo u Mostaru, Banjaluci i Zdravstvenom centru Brčko distrikta.

Razređivači za vakcine već su distribuisani tim institucijama, kao i frižideri za održavanje ultrahladnog lanca, koji su obezbijeđeni uz podršku Unicefa.

Ovo su prve vakcine koje je BiH dobila putem "Kovaks" mehanizma, od 1.232.000 doza koliko je naručeno i plaćeno.

Proces nabavke vakcina putem "Kovaksa" u BiH je pokrenut u julu prošle godine, a ugovor je potpisan 18. septembra 2020. godine.

Ovim mehanizmom, u koji je uključeno 186 zemalja, koordiniše Globalna alijansa za vakcine /GAVI/, Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/ i Koalicija za pripravnost na epidemije /CEPI/.

Republika Srpska, FBiH i Brčko distrikt su za nabavku vakcina putem "Kovaks" mehanizma izdvojili oko 13 miliona dolara, a naručene količine su dovoljne za imunizaciju oko 20 odsto građana.