Sud BiH

Elez zatražio da mu bude određen pritvor

  • 05.03.2021. 14:45

Tužilac Dubravko Čampara zatražio je da Darku Elezu bude određen jednomjesečni pritvor zbog mogućnosti bjekstva, uticaja na svjedoke i straha za stanovništvo, na šta je osumnjičeni pristao, dok je njegov branilac Senad Kreho rekao da za to ne postoji razlog.

Na ročištu za određivanje pritvora Elezu, koji je 3. marta isporučen BiH iz Srbije, Čampara je u obrazloženju razloga za pritvor rekao je da su prikupljene izjave desetine svjedoka, da postoji foto-dokumentacija i niz SMS-ova iz kojih se, kako je naveo, jasno vidi da je počinio krivična djela za koja se sumnjiči, te da u Sudu BiH postoji i optužnica protiv Eleza u predmetu "Lutka".

"Bez ikakve dileme, on je vođa organizovane kriminalne grupe koja je smještena u sami vrh. Elez je davao naredbe i ova krivična djela su izvršena na isti način kao i u predmetu `Lutka`. Svi svjedoci, a ima ih 35 govore da su jako prepadnuti i traže zaštitu, jer je u pitanju njihov život i život njihovih porodica", rekao je Čampara.

On je istakao da "organizovana kriminalna grupa na čijem je čelu Elez prelaze granicu da iznajmljuju stanove, prenose oružje i da izvršavaju Elezove naredbe, koji im naređuje ko će i kako biti ubijen".

"Ukoliko bude pušten na slobodu, postoji opasnost od bjekstva i nema sumnje da će za tri sata biti van granice BiH i postati nedostupan. Za krivična djela za koja se sumnjiči zaprijećena je kazna od 40 do 45 godina. Uticaj na svjedoke je zagarantovan ukoliko ne bude u pritvoru i svjedoci su u strahu", rekao je Čampara.

On je podsjetio da su još 2005. godine postojale dvije kriminalne grupe i da je Elez na čelu jedne od njih, a druge Đorđe Ždrale, koje su došle u sukob u kome je "palo puno mrtvih glava".

Tužilac Čampara je naveo da u ovom trenutku ne može dostaviti dokaze odbrani i da ne postoji nijedan svjedok koji nema strah za svoj i život porodice, kao i da je Elez čak 50 puta prijetio i načelniku Policijske uprave Istočno Sarajevo.

On je dodao da Elezova grupa i dalje funkcioniše i da izvršavaju njegove naredbe bez pogovora.

Čampara je rekao da je Elez pokušao ubiti i Ždrala, ali da mu to nije pošlo za rukom jer je on već bio u zatvoru u Foči.

Tužilac je naveo i da ne postoji nikakva garancija da Elez neće počiniti ubistvo ukoliko se ponovo nađe na slobodi.

"Strah ljudi od Eleza je nevjerovatan i njegovim boravkom na slobodi biće ugrožena bezbjednost građana i javni red. Bez pritvora je teško iskontrolisati bilo koju drugu mjeru", rekao je Čampara.

Advokat Kreho je istakao da se protivi mjerama pritvora i zatražio da se pritvor zamijeni mjerama zabrane koje podrazumijevaju oduzimanje ličnih dokumenata i obavezu javljanja nadležnoj policijskoj stanici.

Kreho je rekao da su dobili imena svjedoka i da ne vidi nijedan razlog da im se ne dostave i njihove izjave, te dodao da je na ovakav način nemoguće osporiti sve što je tužilac naveo jer je Elezu uskraćeno pravo na odbranu.

Kreho je osporio postojanje osnovane sumnje za ubistvo, kao i za dva pokušaja ubistva i iznude.

On je naveo da Elez ne poznaje Sinišu Miličevića Tigra ni ljude oko njega, kao i osobe za koje se sumnjiči u pokušaju ubistva i istakao da su paušalni razlozi za pritvor na koje se tužilac poziva.

Elez je rekao u sudnici da pristaje da mu se odredi pritvor. "Nisam glup i lud da bježim. Kada bi otišao u Srbiju oni bi me odmah vratili. I kada bi otišao u neku drugu državu, oni bi me izručili BiH i onda bi mi se sudilo za `Lutku`", rekao je Elez.

On je negirao da umiješan u likvidacije Siniše Miličevića Tigra i Miloša Ostojića, koji su ubijeni u Lukavici 2018. i 2019. godine. "Nađite mi ijednu indiciju da sam ubio Tigra ovdje ću potpisati da me osudite na 40 godina zatvora", rekao je Elez i dodao da su sve izjave fabrikovane.

Nakon ročišta, Kreho je rekao novinarima da bi odluka Suda BiH za prijedlog Tužilaštva o mjerama pritvora trebalo da bude donesena danas.

Kreho je dodao da je Tužilaštvo BiH imalo dilemu 3. marta, kada je Elez prebačen u Sarajevo, da li da ga terete i za predmet "Lutka".

"Rješenjem je Srbija naložila da se Elez ne može suditi za djela koja su počinjena prije stupanja na snagu sporazuma između Srbije i BiH. Viši sud u Beogradu, Apelacioni sud i ministar pravde Srbije bili su jasni i za to se ne može suditi", pojasnio je Kreho.

On je dodao da do jutros nije znao šta će se dešavati i da je jutros dobio prijedlog Tužilaštva, te da je počela istraga za druga krivična djela.

Kreho je naveo i da je Elez tužiocu dao izjavu gdje je jasno rekao da ne poznaje ni Tigra, a ni lica za koja ga sumnjiče oko pokušaja ubistva izvjesni Božović i Ćuk.

Тагови: