Anđelko Kozomara

Ekstremima neko dao zeleno svjetlo da prijeti Dodiku

  • 29.08.2019. 20:25

Ekstremnim krugovima u BiH kojih ima u sva tri naroda, a posebno u bošnjačkom, neko je dao zeleno svjetlo da pokušaju ugroziti bezbjednost srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ukazuje politički analitičar Anđelko Kozomara.

Kozomara naglašava da niko nikada u BiH, bez obzira na to kojem narodu pripada, nije izgovorio tako monstruoznu prijetnju kao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić da će "svako ko pokuša da otme nadležnosti od BiH završiti u Hagu ili pod zemljom" i navodi da je očigledno da Komšić za to ima podršku. 

"Komšić lično nema moć da nešto organizuje, ali je mogućnost da neko stoji iza njega vrlo vjerovatna. Pogotovo što niko ne reaguje na njegove riječi, na otvorenu najavu da bi (Dodik) mogao da završi pod zemljom. BiH nastavlja da tone sve dublje u krizu iz koje će teško izaći, a tu krizu produbljuju Komšić i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović svojim nerazumnim ucjenama i kao što smo svi sada čuli i prijetnjom", kaže Kozomara za "Sputnjik". 

On ističe da je trebalo da strani protektori koji upravljaju BiH odmah reaguju na Komšićevu izjavu, a umjesto toga ambasadori pet zemalja su upozorili "sudeći po sadržini saopštenja - Dodika, iako ga nisu imenovali javno, da niko ne može da ugrožava Dejton". 

Kozomara ukazuje i da je ova direktna prijetnja srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku samo dokaz koliko je Komšić neozbiljan političar i da mu ne priliči funkcija koju obavlja. 

"Sputnjik" podsjeća da su ove izjave uslijedile nakon neuspjele sjednice Predsjedništva BiH da bude izabran kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara, jer su Džaferović i Komšić insistirali da prije toga bude usvojen Godišnji plan za pristupanje NATO-u, čemu se protivi Dodik. 

Dodik je najavio da će Narodna skupština Republike Srpske razmatrati povrat nadležnosti Srpske koje su joj oduzete: povlačenje sporazuma o vojsci, sudu i tužilaštvu, indirektnim porezima i svemu što su nametnuli visoki predstavnici, ali da ništa neće biti rađeno mimo Ustava. 

On je najavio i da će tražiti afirmisanje ustavne strukture u BiH onako kako to tamo piše.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)