Međunarodni sajam privrede

Džang: Veliki potencijal za ekonomsku saradnju Kine i BiH

13:05, 09.04.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Ekonomije BiH i Kine su komplementarne, tako da postoji veliki potencijal i prostor za saradnju dvije zemlje u različitim oblastima kao što su industrija, poljoprivreda, eneergetika, saobraćaj, izjavio je danas u Mostaru potpredsjednik Kineskog savjeta za promociju međunarodne trgovine Džang Šenfeng.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja 22. Međunarodnog sajma privrede, Džang je rekao da će Kineski savjet, u okviru inicijative "Pojas i put" i saradnje "16 plus jedan" podsticati kompanije iz Kine da dođu u BiH, kako bi istražili njeno tržište i firme. 

"Podsticaćemo naše kompanije da se u BiH upoznaju sa njenim poslovnim politikama, investicijskim abijentom i njenim tržišnim potrebama kako bi se povećala nabavka proizvoda u BiH, ali i investicije u oblastima kao što su poljoprivreda, industrija, izgradnja infrastrukture", istakao je DŽang. 

Prema njegovim riječima, to će dorinijeti društveno-ekonomskom razvoju BiH, a samim tim i unaprijediti standard života njenih građana. 

Obraćajući se u ime kineske Vlade, Džang je rekao da je Kina spremna da dalje unapređuje dvosmjernu saradnju sa zemljama centralne i istočne Evrope, odnosno da se poveća spoljnotrgovinska razmjena u oba pravca kako bi se obezbijedilo više blagostanja svim narodima. 

On je rekao da će se na ovogodišnjem sajmu u Mostaru, na kojem je Kina zemlja parner, predstaviti 50 kineskih kompanije, ali i mala i srednja preduzeća ove istočne zemlje. 

Direktor Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak zahvalila je gostima na dolasku, ističući da 22 godine Mostarski sajam ulaže napore i stalno i iznova teži njegovom jačanju na opšte dobro ovog privrednog i preduzetničkog projekta. 

Ona je najavila da će u okviru pet sajamskih dana i predstavljanja izlagača iz 30-ak država svijeta biti uprilične i redovne podsajamske manifestacije, a uz njih mnogo poslovnih tematskih konferencija, stručnih skupova i okruglih stolova i niz drugih značajnih zbivanja. 

"Počastvovani smo što je Kina, svjetska ekonomska velesila, zemlja partner ovogodišnjeg sajma. To nam je najkonkretnija potvrda i činjenica da se naša saradnja razvijala iz godine u godinu i da smo kvalitetno radili", rekla je Bošnjakova. 

Ona je ocijenila da je partnerstvo sa izlagačima iz Kine značajan doprinos ovog sajma, ali i i međusobnom povezivanju ne samo dvije zemlje, već i regije i širih prostora.