Veći za 7,84 odsto

Džakula: Prihodi UIO veći u odnosu na prošlu godinu

  • 17.01.2019. 13:04

Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH prikupila je u 2018. godini ukupno 7.596.483.309 KM bruto prihoda, što je za 7,84 odsto ili za 552.551.000 KM više u odnosu na rekordnu 2017. godinu kada su iznosili 7.043.932.305 KM, rekao je direktor UIO BiH Miro Džakula.

On je naglasio da prikupljeni prihodi koje ostvari Uprava čine oko 85 do 92 odsto svih poreskih prihoda i od njih žive sve institucije vlasti na svim nivoima u BiH i zbog toga bi Upravi kao instituciji zaduženoj za fiskalnu stabilnost BiH trebalo posvetiti više pažnje. 

"Izvoz znatno više raste od uvoza, što znači da ekonomija BiH pokazuje svoju vitalnost i sposobnost preživljavanja", rekao je DŽakula na konferenciji za novinare u Banjaluci.  

Osvrćući se na presudu Republike Srpske protiv Vlade Federacije BiH o isplati, on je rekao da UIO prije svega poštuje presude Suda BiH i da njom rukovodi Upravni odbor na kojem je da odredi modalitet kako i na koji način će izvršiti poravnanje, a Uprava će ispoštovati sve odluke koje donese Upravni odbor vodeći računa o presudi. 

"Ukoliko ne bude nikakav drugi pravni mehanizam naravno da će se odluka suda ispoštovati", poručio je DŽakula. 

On je dodao i da smatra da se porezi trebaju plaćati prema ekonomskoj snazi obveznika, odnosno ljude treba oporezivati prema onome šta i koliko imaju. 

"Ne možete oporezivati onoga ko ima jedan stan i onoga koji ih ima sedam", ocijenio je DŽakula. 

On je istakao da se zalaže i za oporezivanje luksuza, pogotovo oporezivanje uvoza skupih automobila. "Oni se mogu oporezovati, ne u okviru PDV-a, već u okviru dodatnih akciza i kroz primjenu direktnih poreza, koji imaju prostora da se razvijaju mnogo više", zaključio je DŽakula. 

Osvrćući se na nacrt zakona o PDV-u, DŽakula je naveo da on predviđa dosadašnju stopu, kao optimalnu i primjerenu ekonomskom trenutku BiH. 

"Uprava samo sprovodi propise iz oblasti indirektnog oporezivanja, a na Upravnom odboru i parlamentu BiH je da definiše da li jedna ili dvije stope. Poreska politika mora biti transparentna i jasna i jednostavna za primjenu", smatra DŽakula. 

Načelnik Odjeljenja za analizu rizika u UIO Sabina Kuršumović rekla je da su na rast prihoda najviše uticali povećanje prihoda po osnovu PDV-a, putarine i uvozne akcize. 

Ona je naglasila da je od ukupnih bruto prihoda nakon odbitka rezerve za povrat sredstava, raspoređen iznos od 750 miliona KM za finansiranje državnih institucija u 2018. godini. 

"Od preostalog iznosa odbijen je iznos za servisiranje duga i na osnovu koeficijenata za raspodjelu je doznačeno Federaciji BiH 2,68 milijadi KM, Republici Srpskoj 1,32 milijarde, a Brčko distriktu 175 miliona KM. Na osnovu putarine FBiH je dodijeljeno 188,5 miliona KM, Srpskoj 124,6 miliona KM i distriktu 6,4 miliona KM", precizirala je Kuršumovićeva. 

Šef Odsjeka za obradu poreskih prijava u UIO Milica Vidović podsjetila je da svi obveznici indirektnih poreza podnose od ove godine PDV prijavu elektronski i navela da ih je do danas to učinilo 43.000. 

"Ostalo je još 2.500 obveznika koji se nisu registrovali i to mogu uraditi u narednih nekoliko dana", dodala je ona i pozvala ih da to urade da ne bi snosili sankcije. 

Pomoćnik direktora iz Sektora za carine Vladimir Dragičević pojasnio je da od ukupnih prihoda koje je prikupila Uprava, ovaj sektor prikupio je više od 5.170.000.000 KM, odnosno preko 68 odsto. 

On je dodao da je za šest odsto porastao uvoz u BiH, a za sedam odsto izvoz. 

Тагови: