Džaferović jednostrano organizuje skup u Srebrenici

21:34, 05.04.2020.
Izvor: Tanjug
U jeku pandemije korona virusa aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović jednostrano i bez saglasnosti svih članova tog tijela organizuje obilježavanje godišnjice zločina u Srebrenici, 11. jula, pozivajući pojedine zvaničnike i diplomate da prisustvuju komemorativnom skupu.

I dok Memorijalni centar Potočari tvrdi da je Džaferović postupio prateći "diplomatske protokole" i da je postupio po njihovim uputstvima, srpski član predsjedništva Milorad Dodik upozorio je predsjedavajućeg Predjsedništva BiH da je tim pozivima "zloupotrebio poziciju i samu instituciju Predsjedništva".

U ranije upućenom pismu Džaferoviću, Dodik ga je upozorio da je poslao netačnu poruku da Predsjedništvo BiH učestvuje u organizaciji spomenutog skupa.

Dodik je naveo da ta tema nikada nije bila na dnevnom redu jsednica Predsjedništva BiH, niti je slanje pozivnica za obilježavanje godišnjice zločina u Srebrenici zajednički stav tog tijela.

Dodik je Džafroviću poručio da je te pozivnice mogao da šalje samo privatno, a ni u kom slučaju u ime Predsjedništva BiH, bez saglasnosti i ostalih članova.

"Ovim činom ne samo da ste zlonamjerno zloupotrebili poziciju, već ste obmanuli državnike i ambasadore", konstatovao je Dodik, uz podsjećanje da u BiH žive tri konstiutivna naroda i da postoje dva entiteta, te da sve odluke Predsjedništva mogu biti donesene samo konsenzusom.

Naveo je i da je Džaferoviću poznato da su za Srbe i srpski narod događaji u i oko Srebrenice jednostrano prikazani, da su u i oko Srebrenice stradali i Bošnjaci i Srbi i drugi narodi i da se zbog toga zločini samo nad jednim narodom ne mogu kvalifikovati kao genocid, prenosi Tanjug.