Članovi Predsjedništva BiH

Džaferović i Komšić se oglasili povodom odgađanja vojne vježbe: "Opravdano"

  • Извор: СРНА
  • 05.10.2021. 16:00

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović tvrde da je opravdana odluka o odgađanju vojne vježbe između Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije, a da su zahtjevi za smjenom ministra odbrane u Savjetu ministara Sifeta Podžića "neosnovani i neopravdani".

"Ova odluka je razumna i opravdana, ako se ima u vidu trenutna pogoršana epidemiološka situacija", navodi se u zajedničkom saopštenju Komšića i DŽaferovića.

Komšić i Džaferović smatraju da je, prema odluci Ministarstva odbrane u Savjetu ministara, predviđena vojna vježba samo prolongirana i da će biti realizovana u skladu sa odlukom Predsjedništva BiH kada se za to steknu potrebni uslovi.

Oni tvrde da zahtjevi za smjenom Podžića predstavljaju "neodgovoran izraz politizacije ovog pitanja", saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je smjenu Podžića zbog nepoštovanja Ustava BiH, jer je otkazao vojnu vježbu Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači kod Banjaluke, iako to može da učini samo Predsjedništvo BiH koje je jedino nadležno za vođenje odbrane i spoljne politike.

Dodik je juče za ATV rekao da Podžić nije imao pravo da otkaže vojnu vježbu Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH, jer to može da učini samo Predsjedništvo BiH.

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić izjavio je za ATV da vježba ne može biti zabranjena od strane ministra.