Mitar Kovač

"Džaferović i Komšić - diplomate sa čaršijskim mentalitetom"

  • 21.12.2020. 09:39

Direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma iz Beograda Mitar Kovač ocijenio je da je posljednji diplomatski incident dvojice članova Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića i Željka Komšića najbolji znak "povampirenja političkog islama u glavama ratnih kadrova koji dominiraju političkom scenom vodećih bošnjačkih partija u Sarajevu".

"Radi se o dva političara koji su pod ogromnim uticajem SDA i Bakira Izetbegovića", naveo je Kovač u autorskom tekstu za "Glas Srpske".

Prema njegovom riječima, oni su kadar sa spornom ratnom prošlošću i duboko su indoktrinirani mržnjom prema Srbima, Republici Srpskoj i Rusiji, u kojoj vide silu koja će se suprotstaviti nasilnoj reviziji Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Vrijeme će pokazati da to nije dobro za budućnost BiH, kao ni za mir i stabilnost na Balkanu", kaže on.

Iskazana arogancija prema Rusiji, kao velikoj sili, te ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, naglasio je Kovač, kristalno jasno pokazuje kako bi se takav režim ponašao prema srpskom narodu u nekakvoj unitarnoj i "građanskoj" BiH.

"U njihovim postupcima jasno se prepoznaje uticaj neke od velikih zapadnih sila čiji interesi su potpuno saglasni sa dugoročnim interesima političkog islama u Sarajevu - marginalizaciji i ignorisanju prava Srba i Hrvata u BiH. A, takva `građanska država`, kakvu su oni zamislili, bila bi prostor za bošnjačku dominaciju u svim oblastima", naglasio je Kovač.

Prema njegovim riječima, korijeni ovakvog nediplomatskog ponašanja leže i u njihovom "čaršijskom", odnosno malograđanskom mentalitetu.

"Relativno su brzo i lako zauzeli visoke državne funkcije, koje očigledno nisu kadri da nose bez skandala i posljedica po BiH", istakao je on.

Kovač ističe da osnove političkog islama na prostoru BiH datiraju još od Osmanskog carstva, da su dobile na intenzitetu nakon aneksije od Austrougarske, a do izražaja došle u toku Drugog svjetskog rata.

"Nakon poklona koji su dobili od Josipa Broza Tita kroz nastanak Republike BiH kao federalne jedinice, poslijeratna strategija muslimana bila je sve više okrenuta ka ideologiji Alije Izetbegovića i onome što je on postavio kao krajnji cilj kroz politički pamflet `Islamska deklaracija`", podsjetio je on.

Sa raspadom SFRJ, navodi Kovač, SDA je, uz podršku pojedinih velikih sila Zapada, a prije svega NJemačke i Velike Britanije, pokušala da, održavajući referendum o nezavisnosti, prisili Srbe da ostanu u jednoj tako zamišljenoj državi, što su Srbi, naravno, odbili.

"U `Islamskoj deklaraciji` Izetbegović vidi BiH kao islamsku državu u kojoj u političkom, ekonomskom i kulturnom životu nema Srba i Hrvata. Osnovne ideje te knjige svode se na to da moderna hrišćanska društva u Zapadnoj Evropi ne odgovaraju ljudima islamske vjere", navodi Kovač.

Kada je Izetbegović krenuo da organizuje muslimane u prethodnoj Jugoslaviji, podsjeća Kovač, bilo je izvjesno da je riječ o opasnoj strategiji jer je ta ideja obuhvatala i druge prostore, prije svega Rašku oblast, ali i Kosovo i Metohiju.

"Ratne perfidije i zločini, koje su sprovele specijalne jedinice iz takozvane Armije BiH u saradnji sa pojedinim inostranim obavještajnih službama /Markale, ubistvo supruge generala Sefera Halilovića i njenog brata, ubistvo vojnika Unprofora na Grbavici/, bile su u funkciji medijske satanizacije srpskog naroda. Danas se te medijske laži i zločini koriste za osporavanje postojanja Srpske", ističe on.

Kovač smatra da je poseban zločin bošnjačke političke elite izvršen u provociranju i kreiranju zločina koji je počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine i ističe da i danas vodeće bošnjačke stranke zloupotrebljavaju Srebrenicu za propagandu prema Republici Srpskoj i njenim institucijama.

"Nove činjenice i istina o građanskom ratu probijaju se isuviše kasno jer je srpskom narodu, Srpskoj i otadžbinskom odbrambenom ratu srpskog naroda pričinjena nepovratna i nesaglediva šteta. Radi istine i istorije, treba uložiti dodatne institucionalne napore da se te laži o srpskim zločinima razobliče. Ta istina je neophodna u razvoju duhovnih i moralnih vrijednosti Srpske", poručio je Kovač.

Kovač naglašava da bez ove istorijske dimenzije vjerskog, a potom nacionalnog raskola, nije moguće razumjeti ključne dimenzije ovog rata, kao ni sadašnjih međunacionalnih odnosa.

"Tome su dosta doprinijele i velike sile koje su vladale ili su im se sukobljavali interesi na prostoru Balkana. Danas se ta sukobljenost reflektuje na `zvaničnu istinu o ratu u BiH`", naveo je Kovač.