Ministar vanjskih poslova BiH

Džaba Turković poziva: Život Komisije za NATO integracije stao je ulaskom SNSD-a u vlast

  • 18.02.2020. 13:33

Ministar vanjskih poslova BiH Bisera Turković (SDA) juče je pozvala nadležne institucije da delegiraju članove u Komisiju za NATO integracioni proces. Turković, prema svim procjenama, još uvijek nije svjesna da je život ove komisije stao onog momenta kada je SNSD uspio ući u Vijeće ministara BiH.

"Ministarstvo vanjskih poslova BiH obavještava institucije koje participiraju u radu Komisije za NATO integracioni proces BiH da Komisija nastavlja redovne aktivnosti iz svog djelokruga rada te poziva institucije koje su delegirale članove u rad iste da blagovremeno notificiraju ukoliko je došlo do izmjena imena njihovih članova Komisije", saopćeno je jučer iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Riječ je o komisiji koja postoji od 2012. godine i u čijem djelokrugu rada je "utvrđivanje prioriteta u realizaciji obaveza Bosne i Hercegovine koje proizlaze iz učešća BiH u NATO programu Partnerstvo za mir, kao i u vezi s prijemom u punopravno članstvo NATO saveza".

Uspostavljanje Komisija za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine u nadležnosti je Vijeća ministara BiH. Prijedlog sa svim imenima potencijalnih članova dostavlja Ministarstvo vanjskih poslova BiH koje je i zvanični predlagač ove tačke dnevnog reda.

Da bi Komisija za NATO integracijski proces BiH bila uspostavljena, potrebno je da za nju glasaju članovi Vijeća ministara BiH u kojem SNSD drži pod kontrolom sve članove iz reda srpskog naroda. U prijevodu, ne postoji ni teroretska šansa da se imenovanje komisije nađe na sjednici državne vlade ukoliko se s tim ne složi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija iz SNSD-a, isto kao što ne postoji ni teoretska šansa da ova komisija bude formirana ako SNSD bude protiv nje.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je prije nekoliko dana izjavio da BiH neće napraviti nijedan korak ka članstvu u NATO-u tako da je nemoguće očekivati da će Dodikovi ministri u Vijeću ministara BiH pristati na formiranje komisije u čijem djelokrugu rada je "realizacija obaveza u vezi s prijemom u punopravno članstvo NATO saveza".

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković još uvijek nije javnosti objasnila na koji način namjerava učiniti funkcionalnim rad Komisije za NATO integracijski proces te kako namjerava reagovati u slučaju da SNSD odbije delegirati svoje kandidate u ovu komisiju.

Jedno je sigurno, SNSD će od SDA, DF-a, SBB-a pa i HDZ-a BiH tražiti, nakon što se deblokira rad državnih institucija, da se umjesto Komisije za NATO integracioni proces formira neka nova komisija u kojoj neće stajati "realizacija obaveza u vezi s prijemom u punopravno članstvo NATO saveza" i "NATO integracijski proces BiH". Pitanje je samo da li će ove stranke odustati od formulacije "realizacija obaveza u vezi s prijemom u punopravno članstvo NATO-a" i izaći ususret SNSD-u.

Šefica Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković-Bursać rekla nam je da je SNSD dosljedan u tome da poštuje samo ono u čemu je učestvovao i šta je potpisao.

"Ono što neko modifikuje prema svojim političkim stajalištima, a ne prema važećim aktima, naravno da u tome nećemo učestvovati. Nije isto da učestvujemo u stvarima koje su svima potrebne, odnosno da unapređujemo stanje na bazi reformi potrebnih svima i koje smo svi usaglasili. Mi se nismo usaglasili o bilo kakvom NATO integracijskom procesu, već o reformama", rekla je Novaković-Bursać.

Istakla je da će i to, kako god, morati pričekati s obzirom na novonastalu situaciju u BiH vezanu za odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Novaković-Bursać pitali smo o eventualnom zahtjevu za promjenu imena komisije, a ona je odgovorila da se zna tačan naziv dokumenta koji je usvojilo Predsjedništvo BiH i da je riječ o programu reformi.

"Logično bi bilo da i sve akte usklađujemo s tim dokumentom. Ne vjerujemo uopće u želju da se ijedna stvar u ovoj zemlji popravi. Naša odluka je iznuđena i u narednom periodu neće biti propusnosti odluka", zaključila je Novaković-Bursać.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)