Čerkezovac problematičan

Dvor: Opštinski vijećnici jednoglasno protiv radioaktivnog otpada

  • 21.10.2019. 17:31

Članovi Općinskog vijeća Dvor na današnjoj sjednici jednoglasno su usvojili zaključak kojim su još jednom potvrdili da se i dalje protive odlaganju radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, na mikrolokaciji Čerkezovac, potvrdio je za "Nezavisne" Nikola Arbutina, načelnik Dvora.

Naime, ranije je najavljeno da će na današnjoj sjednici Općinskog vijeća opštine Dvor biti održana prezentacija programa sa planiranim aktivnostima u uspostavi centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, gdje su predstavnici Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada nukelarne elektrane iz Krškog trebali da odgovaraju na pitanja Općinskog vijeća.

"Članovi Općinskog vijeća predložili su da se prezentacija ne održi i da se ne postavljaju pitanja, a predložili su i zaključak koji je jednoglasno usvojen. A zaključak glasi: 'Općinsko vijeće općine Dvor potvrđuje svoj zaključak od 22. travnja 2015, u kojem je iznijelo svoje protivljenje zbrinjavanju radiokativnog otpada na Trgovskoj gori, na području općine Dvor'", naglasio je Arbutina.

Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, izjavila je danas, a prenosi Srna, da se nada da će Hrvatska još jednom preispitati odluku o izgradnji odlagališta nuklearnog otpada u pograničnom području sa BiH i RS. Rekla je da se resorno ministarstvo obratilo srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku da bi se formirao pravni ekspertski tim na nivou BiH koji bi zastupao sve lokalne zajednice u slivu rijeke Une radi sprečavanja izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

Golićeva je istakla da ima osjećaj da Hrvatska koristi ovo vrijeme neformiranja institucija na nivou BiH da bi obezbijedila tu lokaciju.

Ona je najavila da će prisustvovati godišnjoj konferenciji UNDP-a, gdje će apelovati da ambasadori zapadnoevropskih zemalja koje imaju predstavništva u Hrvatskoj i Sloveniji diplomatskim putem pokušaju nagovoriti Hrvatsku da odlagalište nuklearnog otpada bude na lokaciji koju predlaže Slovenija.

Mario Crnković iz "Green Teama" Novi Grad kazao je da ova organizacija posljednjih deset dana radi analizu izmijenjenog plana javnih nabavki Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva nuklearne elektrane Krško.

"Navedeni dokument je prošao 'ispod radara' u BiH, kao i Hrvatskoj, a u njemu doslovno imamo sve neophodne informacije koje su to namjere i planirane radnje svih onih koji žele da Trgovska gora postane trajno odlagalište za opasne otpade, kako iz NE Krško tako i iz čitave Hrvatske", upozorio je Crnković.

Kako je dodao, svoja prva saznanja podijelili su sa nadležnima, ali još ih ne otkrivaju za medije.

Miroslav Drljača, načelnik Novog Grada, ranije je za Srnu rekao da smatra da Hrvatska nastavlja aktivnosti u vezi sa odlaganjem radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac te da o tome svjedoči sjednica koja je zakazana u Dvoru.

Mještani ove opštine su više puta javno istakli da su protiv radioaktivnog odlagališta u blizini bh. granice, odnosno u njihovom komšiluku.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.