Zarobljeni u Siriji

Dvojica boraca Islamske države do kraja marta stižu u BiH

18:12, 09.03.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Dvojica državljana BiH, koja su se borila u redovima terorističke organizacije Islamska država u Siriji, do kraja marta bi trebalo da budu vraćena u Bosnu i Hercegovinu, potvrdio je za portal Kliks ministar bezbjednosti Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić.

Riječ je o Ibri Ćufuroviću iz Donje Slapnice kod Velike Kladuše i Abdulahu Arminu Čurtu koji je prijetio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću i hafizima Dževadu Gološu i Izetu Hadžiću, predstavniku selefijske zajednice u Ošvama.

Obojica se nalaze u kampu Roj u Siriji gdje su završili kao kurdski zarobljenici i pod nadzorom su SAD. Za njima su raspisane međunarodne potjernice.

Prema Mektićevim riječima, proces utvrđivanja identiteta je završen, a po preuzimanju biće predati Sudu i Tužilaštvu BiH na postupanje.

Dok o Čurtu nema mnogo informacija, za Ćufurovića se zna da je u Siriju otišao 2013. godine, nakon što je postao punoljetan. Ranije je čuvao ovce kod Bilala Bosnića koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i podsticanja na terorizam. Sumnja se da ga je on radikalizovao i pomogao mu da ode u Siriju. Tamo se oženio i dobio dvoje djece.

Njih dvojica se terete za terorizam i ilegalno priključivanje ekstremističkim grupama. Pretpostavlja se da u Siriji ima još državljana BiH koji su se borili za ID.

Na crvenoj Interpolovoj potjernici se, osim Ćufurovića nalazi još 11 muškaraca iz BiH koji se terete za terorizam. Prema dostupnim, ali nepotvrđenim informacijama, u Siriju i Irak je iz BiH otišlo 240 osoba i oko 80 djece, piše Kliks.

Mnogi državljani evropskih zemalja, koji su bili na ratištu, se sada predaju sirijskim vlastima i traže povratku u svoje rodne zemlje, a nakon što je Islamska država doživjela potpuni krah.

Među njima su i tri žene iz BiH koje su pisale vlastima moleći ih da im dozvole povratak zbog djece.