Drvarčani se sa suzama u očima prisjećaju današnjeg dana

  • 13.09.2020. 18:54

Sa suzama u očima i knedlom u grlu, prisjećaju se septembra '95. godine i pada Drvara u neprijateljske ruke, sugrađanke Milica Sabljić i Jasna Karanović. Jasna tada djevojka od dvadesetak godina, Milica djevojčica - danas su žene koje imaju svoje porodice. 

Obje su u ratu izgubile očeve, pa im prisjećanje posebno teško pada. Vratile se u rodni grad i sa porodicama krenule ispočetka. 

"Ima posla ko hoće da radi, ima posla. Sad nam je ovorena i firma jedna, koja je zaposlila 80 žena Jumko. Vi radite? Da, tu sam dobila posao", kaže Milica Sabljić.

"Meni je život ovdje uvijek lijep, da vam kaže, ko hoće raditi, može se živjeti. Nažalost, omladina napušta, ali svak ide za bolje", kaže Jasna Karanović.

Dvije i po decenije su prošle od kada su Drvarčani pred napadom Hrvatske vojske i tzv. Armije BiH morali napustiti svoja ognjišta. 

Iz Drvara je, tih septembarskih dana izbjeglo njegovo cjelokupno srpsko stanovništva, a grad je devastiran.

Rukovodstvo opštine i Drvarčani koji su se vratili u svoj grad, ne zaboravljaju golgotu kroz koju su prošli i saborce koji su dali živote. U to ime, položili su cvijeće i zapalili svijeće na spomen obilježju.

"Emocije uvijek na 13. septembar su tužne, ali tu smo da nezaboravimo, da skrenemo pažnju svim našim potomcima da ne želimo da se ovakva sudbina 13. septembra koji se desio prije 25 godina ponovi. Ljudi više preživljavaju i opstaju ovdje, zahvaljujući svojoj volji i ljubavi koju osjećaju prema ovom području, ali tu smo da zajedničkim snagama i da sa zajedništvom pokušavamo da gradimo bolje sutra. U tome su nam, posebno posljednjih nekolikog godina pomagale Republika Srbija, Srpska od samog momenta povratka", kaže Dušica Runjić, načelnik opštine Drvar.

Republika Srpska je pomogla izgradnju spomen parka sa krstom u centralnom dijelu, u znak sjećanja na stradale borce u centru grada. Zbog pojave klizišta kompleks još nije završen. U Drvaru se nadaju da će uskoro biti gotov izmjenjeni projekat, kako bi radovi mogli biti nastavljeni i završeni. Saborci i  porodice poginulih, kao i svi Drvarčani, čuvaju sjećanja na stradale borce. 

"Mi imamo preko tri stotine, oko 330  zajedno sa civilnim žrtvama rata. Od toga imamo 1.250 RVI, od toga imamo 600 teških RVI. Inače, imali smo od 4.500 do 5.000 postrojenih boraca na samom početku rata. Zahvaljujući predsjedniku Dodiku i Vladi, takođe i predsjedniku Vučiću, koji zaista dolazi i ulaže, pokušavaju nešto evo čuli ste i za "Jumko" i svašta nešto", kaže Miladin Bajić, predsjednik Boračke organizacije Drvar - Istočni Drvar 

Mnogi Drvarčani su to bolje našli u svom gradu. Njih oko 7.000, od prijeratnih 17.000 - živi u Drvaru - rade u lokalnoj administraciji, javnim i privatnim preduzećima, bave se poljoprivredom. 
Radi se na asfaltiranju gradskih ulica,  rekonstrukciji vodovoda, doma zdravlja. Zahvaljujući donaatorskim sredstvima Vlade Srbije od oko dva miliona maraka, mnogi Drvrčani će dobiti različite naknade,  podsticaje i pomoć.  

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.