Protesti ispred VSTS

Dragan Mektić na čelu nenajavljenih protesta

  • 29.05.2019. 19:12

Uz one koji su stigli na protest sa ratnim zastavama armije BiH, stao je i ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu, Dragan Mektić, sa ličnim obezbjeđenjem. Okupljeni su ga dočekali sa porukama:

"Klanjamo za te, klanjamo u Sarajevu za te. Biramo te za predsjednika države". 

Mektić je danima pozivao na protest zbog snimka koji je napravio Nermin Alešević, biznismen iz Velike Kladuše. Pred stotinak okupljenih je rekao da je organizovan skup ojađenog naroda. Uz njega je stao i Alešević koji kaže da je spreman i da krivično odgovara za to što je nudio i davao novac, i sve to i snimio. 

"Spreman sam i za to, nije ni to problem, ali sudski postupak će pokazati ko je upravu", istakao je Nermin Alešević, biznismen iz Velike Kladuše.

"Vjerujem i ubjeđen sam samo da to narod može da riješi u ovoj državi", rekao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH u Savjetu ministara u tehničkom mandatu.

Pred zgradom pravosudnih institucija, gdje su se tražile ostavke u VSTS-u, došao je i Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela od koga je, nedavno, predsjednik VSTS-a, Milan Tegletija, zatražio obezbjeđenje tokom boravka u Sarajevu. Osim njega, stigao je i Draško Stanivuković, članovi grupa Pravda za Davida i Dženana. Blokiran je saobraćaj, a okupljeni nisu dozvoljavali nikome da prođe. 

Protest nije omeo održavanje sjednice VSTS-a. Potpredsjednica Savjeta kaže da se danas jasno vidjelo ko, kakve, i u čije ime, šalje poruke.

"Poruka da svi oni koji imaju otvorene istrage, kao što je ima ministar Mektić da dođu pred Tužilaštvo i Sud i da vrše ovakve proteste, da nose neke transparante, svi osumnjičeni imaju ovo pravo koje je ministar Mektić pokazao da se može i iza kojeg su stale određene snage, kako međunarodne, tako i ove domaće", naglasila je Ružica Jukić, potpredsjednik VSTS.

Jukićeva kaže da je jasno i ko finasira putne troškove organizovanih grupa ali da VSTS neće pokleknuti pred političkim pritiscima. Da se radi o smišljenom pritisku tvrdi advokat Duško Tomić, koga su okupljeni izviždali. 

"Svako okupljanje je jedna vrsta pritiska, ali i ovo je demokratska sloboda da svako izražava svoja osjećanja", rakao je Duško Tomić, advokat.

Protesti koji su danas održani nisu bili najavljeni. Sve je obezbjeđivalo stotinak pripadnika policije Kantona Sarajevo. Nakon sat vremena okupljeni su se razišli. 

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.