Sud BiH

"Dragan Mektić i ostali": Svjedočenja o obuci o smanjenju rizika od katastrofa

  • 08.04.2021. 18:22

Svjedok Tužilaštva BiH Muzafera Rastoder, zaposlena u Federalnoj upravi civilne zaštite /FUCZ/, izjavila je danas na suđenju za zloupotrebu položaja bivšem ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Draganu Mektiću i ostalima, da joj je direktor FUCZ Fahrudin Solak rekao da mora da nastavi projekat prekogranične saradnje BiH i Crne Gore o smanjenu rizika od katastrofa.

Rastoderova je ispričala da je u okviru tog projekta sa koleginicom Majdom Kovač bila u Mostaru od 28. do 31. marta 2016. godine na obuci o smanjenu rizika od katastrofa, požara i poplava, nakon čega su dobili sertifikate i potom držali predavanja i obučavali druge iz ove oblasti, prenosi Birn.

Ona je dodala je da je sa koleginicom Kovač u ovim aktivnostima učestovala nakon što ih je Solak pozvao na sastanak i rekao im da moraju da nastave projekat prekogranične saradnje koji su ranije započela dvojica drugih kolega.

"Rečeno nam je da sprovodimo dalje aktivnosti sa Ministarstvom bezbjednosti", rekla je Rastoderova.

Ona je navela da je u projektu učestovala i Republička uprava civilne zaštite i da se radilo o zajedničkoj obuci, a da su izvještaj o svemu što su radili i pisani trag dostavljeni direktoru FUCZ i Ministarstvu bezbjednosti.

Odgovarajući na pitanja Mektićevog branioca Senke Nožice, Rastoderova je navela da je održala pet prezentacija u okviru projekta, učestovala u još u 11 aktivnosti, a po ugovoru o djelu je bruto plaćena 1.955 KM, što je nakon odbijana poreza iznosilo 1.860 KM.

Na Mektićevo pitanje da li je finansirana iz sredstava projekta ili iz budžeta Ministarstva bezbjednosti, ona je rekla da misli da je u okviru projekta.

Na pitanje Nine Karačić, branioca Samira Agića, da li se optuženi prema njoj kao ženi ikada neprimjereno ili nedolično ponašao, Rastoderova je odgovorila da nije nikada.

Na isto pitanje negativno je odgovorila i svjedok Tužilaštva Lejla Fetahović, zaposlena u Ministarstvu bezbjednosti, koja je izjavila da je koleginici Jovani Anđelić pomagala na projektu.

Fetahovićeva je potvrdila da je išla na službeni put u Crnu Goru u okviru projekta prekogranične saradnje, te da je na istom putu bio i njen šef Agić.

Treći svjedok na ovom suđenju Senija Pezo, koja je bila računovođa u Institutu od zaštite od požara i eksplozija /INZA/, a knjižila i za Agenciju za zaštitu lica i predmeta, potvrdila da Edin Garaplija 2015. i 2016. nije bio direktor Instituta, ni preduzeća "INZA lab".

Mektić i Agić su optuženi sa Igorom Golijaninom i Edinom Garaplijom za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je finansirala EU u periodu 2015.-2017.

Golijanin je optužen kao Mektićev šef kabineta, Agić kao pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu i spašavanje, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik INZA.

Nastavak suđenja zakazan je 22. april.