Ministarstvo civilnih poslova

Dozvolili nezakonito upisivanje državnog kao vjerskog praznika 

  • 01.02.2019. 11:56

Zamjenik ministra i sekretar Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara BiH u tehničkom mandatu Goran Ćosić i Biljana Čamur dozvolili su da 9. januar, Dan Republike Srpske, bude nezakonito upisan kao vjerski praznik u takozvane šiht liste za ljude iz Republike Srpske koji su tada odsustvovali s posla jer se taj dan obilježava kao državni praznik, vidi se iz odgovora koji je, na pitanja Srne, stigao iz tog ministarstva.

Prema Zakonu o praznicima u Republici Srpskoj i odluci Vlade Republike Srpske, 9. januar, Dan Republike Srpske, je državni praznik i za sve zaposlene iz Srpske koji rade u zajedničkim institucijama, jer nikada nije usvojen zakon o praznicima na nivou BiH. 

"Kabinet zamjenika ministra demantuje navode pojedinih medija da je jedino u ovom ministarstvu državnim službenicima iz Republike Srpske, dan 9. januar 2019. godine u listama evidencije prisustva na poslu, takozvanim šihtericama, upisan kao vjerski praznik. Identična situacija je zabilježena u više zajedničkih institucija, u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, u nekoliko agencija", navedno je u odgovoru iz kabineta Ćosića. 

U tom kabinetu kažu da zaposleni u Ministarstvu civilnih poslova na Dan Republike Srpske, 9. januar, nisu radili, tvrdeći da je izvršavanje obaveza organizacionih jedinica, u šta spada i obračun plata zaposlenih, nadležnost kabineta ministra. 

Tvrde da kabinet zamjenika ministra civilnih poslova nije odgovoran za način na koji je u evidencijama tretiran 9. januar. 

"Neujednačena praksa tretiranja praznika prisutna je duži niz godina, zbog čega je Savjetu ministara BiH upućena inicijativa da se ovo pitanje konačno pravno reguliše", piše u odgovoru. 

Portparol Ministarstva civilnih poslova Zorica Rulj nije odgovorila na postavljena pitanja, dok ministar Adil Osmanović nije odgovarao na telefonske pozive. 

Srna je objavila da u Ministarstvu civilnih poslova BiH krše zakone, podzakonske akte i ugrožavaju prava službenika iz Republike Srpske, jer im 9. januar upisuju kao vjerski, a ne kao državni praznik.

Zbog toga zaposlenima iz Republike Srpske u tom ministarstvu mogu dovesti u pitanje i isplatu januarskih plata, saznaje Srna u Savjetu ministara. 

Svi zaposleni imaju pravo da im se tog dana obračuna i upiše državi praznik u skladu s odlukom Vlade Republike Srpske i srpski funkcineri dužni su da obezbijede poštivanje odluka i zakona koji se primjenjuju u zajedničkim organima jer je tako propisano Zakonom o radu u institucijama BiH. 

Prema saznanjima Srne, rukovodeći državni službenici iz Republike Srpske dali su primjedbe na takav obračun i upis u takovane šiht liste, ali nalog ministra civilnih poslova Osmanović jači je od zakona pa se i 14. januar tu obračunava kao vjerski praznik. 

Ćosić, član NDP-a, kao i Čamurova, takođe dolaze iz Republike Srpske, ali još nisu ništa učinili da se ispoštuje odluka Vlade Republike Srpske koja se odnosi na njih i zaposlene iz tog entiteta.  
 

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм