Oglasio se VSTS

Dovedena u pitanje lična bezbjednost Milana Tegeltije

  • 25.05.2019. 12:46

Povodom istupa ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine u tehničkom mandatu Dragana Mektića u kojima poziva na proteste ispred sjedišta Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine (VSTSBiH), predsjednik VSTS-a BiH Milan Tegeltija je uputio saopštenje za javnost sljedećeg sadržaja:

- Nakon najnovijih istupa ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine gospodina Dragana Mektića, kojim poziva na političke proteste ispred zgrade VSTS-a BiH u cilju iznuđivanja personalnih promjena u VSTS-u BiH, a posebno dovodeći ih u kontekst javnog poziva za nasilno rušenje vlasti od prije nekoliko dana, koji je također uputio ministar bezbjednosti BiH, predsjednik VSTS-a BiH Milan Tegeltija se hitno telefonom obratio direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH gospodinu Mirsadu Viliću te zatražio njegovo lično osiguranje za vrijeme boravka u Sarajevu. 

Zaštita bezbjednosti

Predsjednik VSTS-a BiH smatra da je, u kontekstu svih aktuelnih dešavanja i provođenja hajke protiv njega, a posebno izjavama ministra bezbjednosti BiH, dovedena u pitanje njegova lična bezbjednost za vrijeme boravka u Sarajevu u kojem obavlja dužnost predsjednika VSTS-a BiH.

Ovakvi pozivi koji dolaze od ministra bezbjednosti BiH, kao direktnog predstavnika izvršne vlasti u BiH zaduženog za sektor bezbjednosti, predstavljaju posebnu opasnost, kako za bezbjednost predsjednika, potpredsjednika i drugih članova VSTS-a BiH tako i za zaštitu ustavnog poretka u BiH.

Predsjednik VSTS-a BiH poziva Tužilaštvo BiH da u okviru svojih nadležnosti razmotri ovakva postupanja ministra bezbjednosti BiH gospodina Dragana Mektića, u kontekstu odredbi Krivičnog zakona BiH.

Predsjednik VSTS-a BiH također ističe da je bilo kakav oblik pritisaka na nosioce pravosudnih funkcija u BiH, uključujući i organiziranje političkih protesta, nedozvoljen i neprimjeren pritisak na rad pravosuđa.

Političke prirode

Ministar bezbjednosti, koji je aktivni političar i direktni predstavnik izvršne vlasti, ne može pozivati građane na građanske proteste jer su svi protesti kojih je on inicijator isključivo političke prirode.

S obzirom na navedeno, sve eventualne proteste koji bi se mogli desiti nakon njegovog poziva, smatraću direktnim političkim pritiskom na moj profesionalni integritet i nezavisnost, kako i na integritet i nezavisnost pravosuđa te ugrožavanje moje lične bezbjednosti od ministra koji bi o mojoj bezbjednosti, kao i bezbjednosti svih drugih građana, morao da se brine", stoji u saopštenju.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.