Mirko Šarović

Domaću proizvodnju zaštititi podsticajima i ukidanjem nameta

  • 30.07.2018. 08:57

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ocijenio je da se domaća proizvodnja najbolje štiti podsticajima i razvijanjem širokog spektra podrške, te ukidanjem brojnih nameta.

Šarović smatra da u ovom trenutku nije moguć dogovor na svim nivoima u BiH o zaštiti domaće proizvodnje jer postoji mnogo nerazumijevanja na svim nivoima i u svim strukturama društva. 

"Zaštita domaće proizvodnje se ne uvodi na granici, i tu je osnovno nerazumijevanje", rekao je Šarović za "Nezavisne novine". 

Prema njegovim riječima, zaštita se uvodi podrškom domaćoj proizvodnji putem podsticajnih mjera, razvijanjem širokog spektra podrške kroz budžete entiteta i lokalnih zajednica, uvođenjem kategorije plavog dizela, podrškom sistema za navodnjavanje, za iskorjenjivanje bolesti, privlačenjem investicija, obezbjeđenjem projekata, nabavkom mehanizacije. 

"To je suština zaštite domaće proizvodnje kako bi ona bila konkurentnija i kako bi mogla da izađe na evropsko i druga tržišta", dodao je Šarović. 

On je naglasio da se domaćoj proizvodnji može pomoći modernim zakonodavstvom, rasterećenjem obaveza davanja, smanjenjem njihovog udjela u različitim necarinskim taksama i drugim dažbinama koje se plaćaju. 

"Moramo da podignemo standard do tog nivoa da to zadovoljava evropske standarde, a da na taj način spriječimo uvoz u BiH nekvalitetnih proizvoda koji štete domaćoj proizvodnji", rekao je Šarović. 

Govoreći o tržištima na kojim BiH može ostvariti dobre rezultate, Šarović je rekao da se radi na razvoju trgovine sa Kinom. 

"Sporazum o veterinarstvu i zdravlju životinja potpisan je i bar neki privrednici će moći da izvoze na to tržište. Izašli smo i na tržište Libana, a očekujemo i da dobijemo 'zeleno svjetlo' iz Rusije za izvoz hrane životinjskog porijekla jer zasad izvozimo samo voće i povrće, te lijekove", istakao je Šarović. 

Odgovarajući na pitanje zašto ništa nije uradio na uvođenju zaštitnih mjera, Šarović je rekao da se za to mora imati argumentacija i da je riječ o sprovođenju postupka koji prilično dugo traje. 

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)