USK

Domaće stanovništvo i dalje izdaje sobe migrantima

  • Извор: АТВ
  • 23.09.2021. 20:05

Nisu samo migranti koji provaljuju u napuštene objekte problem za USK, već i domaće stanovništvo. Njihovu želju da budu što bliže granici, te da je pređu ukoliko im se posreći, i dalje koriste domaći iznajmljivači, čije sobe puni migrantska populacija. U tome ih ne sprečava ni to što kada evidentira nezakonito iznajmljivanje, Kantonalna inspekcija zapečati njihove objekte.

 “Izvršen je inspekcijski nadzor jednog subjekta koji posjeduje rješenje za iznajmljivanje smještaja u Bihaću. Prilikom uviđaja u objektu zatečeno je jedno strano lice, migrant koji nije imao adekvatnu dokumentaciju i navedeno lice je u saradnji sa Službom za strance i policijom deložirano i izmješteno u prihvatni centar Lipa”, rekao Dženita Duraković, stručni saradnik za informisanje Uprave za inspekcijske poslove USK.

Tamo se ne zadrže dugo. Nerijetko, gotovo odmah nakon izmještanja, migranti se okrenu i pravac za Bihać. Nije im važno ni gdje će ih noć uhvatiti. Livade, neobrađene površine, ispod mostova, tu postavljaju šatorska naselja. Tome pokušava da se stane u kraj.

 “Tako ima čitavo mala njihova kamp naselje, kolonija koja će takođe biti u programu kada su u pitanju javne površine. Onda ćemo stavljati trake i onemogućiti ulazak iza traka”, rekao je Edin Kulenović,  šef Civilne zaštite grada Bihaća

Prošle godine zapečaćeno je 62 objekta. Ipak, to ne smanjuje upornost migranata. Novo mjesto lako nađu. U Republici Srpskoj ga znatno teže nađu. Za razliku od avgusta prošle godine kada je u Banjaluci evidentirano 2.663 migranta u tranzitnom kretanju. Ove godine ih je bilo samo 70, što je za 97,4 odsto manje.